Inhoudsopgave
Centraal bankiers blijven goud kopen
Centrale banken kochten ook in november weer flink wat goud bij. Over de hele wereld zien wij dat verschillende centrale banken structureel goud aan de reserves toevoegen. In de laatste update van de World Gold Council bleek dat centraal bankiers 31 ton goud hebben bijgekocht in november.
Hoeveel goud bezitten centrale banken?
Naar schatting bezitten alle centrale banken samen zo’n 36.800 ton goud. Dat is ongeveer 20% van de totale wereldwijde goudvoorraad, die naar schatting ongeveer 170.000 ton is.
Waarom bezitten centrale banken zoveel goud?
Het goud van de centrale banken heeft op geen enkele manier een koppeling met de valuta. Onze valuta is namelijk een zogenoemde fiat valuta en is enkel gebaseerd op vertrouwen. Je vraagt jezelf nu waarschijnlijk af waarom ze dan zo veel goud bezitten. Met de echte reden lopen zij zelf in elk geval niet te koop, maar we kunnen zelf bedenken dat deze voorraden goud wel degelijk een belangrijke functie hebben.
Vertrouwen in goud
Als het er echt op aan komt vertrouwen mensen goud en niet de verschillende fiat valuta’s die we nu kennen. Stel de Euro komt ten val en je wilt als overheid op dat moment nog iets willen doen, dan heb je als overheid/centrale bank een middel nodig wat de bevolking vertrouwt en dat is goud.
Volg het slimme geld
Terwijl de overheid/centraal bankiers ons het liefste in de euro houden kopen zij zelf goud. Ook zien we dat rijke mensen hun vermogen niet volledig aan houden in fiat valuta’s als de Euro en de Dollar ect. Je kan jezelf dan de vraag stellen is het verstandig als jij wel je volledige buffer aanhoud in de Euro?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je eigen vermogen te verdelen en daarmee je risico te verlagen. Een van de opties is net als centrale banken fysiek goud (of zilver) aan te schaffen. Bekijk het aanbod van de Beste Nederlandse Webshop in Fysiek Edelmetaal