Inhoudsopgave

Wat betekent short gaan?

Als je start met beleggen of traden, dan kom je de term short gaan zeer waarschijnlijk een keer tegen. Het kan voor sommige best een lastige term zijn. Toen ik voor het eerst hoorde van een shortpositie kreeg ik ook lichte kortsluiting in mijn hoofd. In deze blog zal ik je deze term uitleggen. Mocht je liever naar video’s kijken? Bekijk dan deze video waar ik uitleg wat “short & long gaan” inhoud.

Wat houdt een short positie in?

Short gaan is het tegenovergestelde van long gaan. Als je een long positie opent dan ga je ervanuit dat de asset (vb Bitcoin of Aandelen) stijgt. Je koopt
bijvoorbeeld een aantal aandelen en verkoopt ze weer als ze meer waard zijn. Als je een short positie opent, dan doe je precies het tegenovergestelde. Technisch gezien leen je aandelen die je direct verkoopt en je koopt ze terug wanneer ze minder waard zijn. Nu ze minder waard zijn kan je er meer terugkopen en het verschil is je winst.

Wanneer gebruik je de short positie?

Short gaan biedt een extra optie om te verdienen aan effecten. Je kan een short positie openen als je een daling in de markt verwacht. Zonder deze functie zou je de long positie (kooppositie) sluiten en de daling afwachten. Daar is overigens niks mis mee, je laat alleen een potentieel rendement liggen. Was je namelijk short gegaan, dan had je ook direct aan de daling kunnen verdienen.

Short gaan is geschikt voor traders en niet voor investeerders, omdat er behoorlijk wat kennis van technische koersanalyse nodig is en op de lange termijn stijgen de meeste assets in waarde. Bekijk bijvoorbeeld de koers van de S&P 500 over de afgelopen decennia eens.

Hoe werkt short gaan?

Als je een short positie wilt openen gebeuren er achter de schermen een aantal dingen om de short mogelijk te maken. In het stappenplan hieronder zal ik de stappen benoemen die er nodig zijn om short uit te voeren. In de praktijk zal je de meeste stappen vrijwel niet merken, omdat deze geautomatiseerd zijn bij je broker en in de backend gebeuren.

Stappenplan short gaan (voorbeeld Bitcoin):

Stap 1: Uit je technische analyse blijkt een mogelijke daling en je wilt hieraan verdienen.

Stap 2: Je geeft een order voor een short positie door bij je broker.

Stap 3: De broker leent je de afgesproken hoeveelheid Bitcoin.

Stap 4: Je verkoopt deze hoeveelheid Bitcoin direct.

Stap 5: De verkoopwaarde zet je apart.

Stap 6: Je wacht de daling af.

Stap 7: Bitcoin is in waarde gedaald en je koopt deze weer aan.

Stap 8: Dankzij de daling heb je meer Bitcoin kunnen kopen als dat je destijds verkocht had.

Stap 9: Je geeft de geleende hoeveelheid Bitcoin terug + de rente/kosten.

Stap 10: De winst mag je houden en noemen we ook wel het gerealiseerde rendement op de trade.

Risico’s van een short positie

Short gaan is helaas niet zonder risico. Buiten het normale risico wat je sowieso al hebt komen er bij short gaan nog een aantal bij. Je verkoopt een assets die je niet bezit en deze leen je bij je broker. Een broker wil zo min mogelijk risico lopen, daarom eisen ze een onderpand. Stel je leent Bitcoin ter waarde van €100,- dan dien je ook €100 als onderpand aan te leveren. Goed riskmanagement is dus erg belangrijk, gebruik bijvoorbeeld altijd een stop-loss. Doe je dat niet en de markt beweegt de andere kant op, dan heb je een probleem. Je broker zal je positie volledig sluiten (liquideren) op een bepaald moment, om een negatief saldo te voorkomen. Je kan namelijk niet meer verliezen dan je inleg. Het is belangrijk om je hier bewust van te zijn voor je aan de slag gaat met short posities.