Inhoudsopgave

Waarom zijn zilveren munten duurder geworden?

Zilver heeft in tegenstelling tot goud geen vrijstelling van Btw. Dat betekent dat bij een aankoop van zilveren munten of baren een handelaar verplicht is om Btw in rekening te brengen en dit vervolgens af te dragen aan de fiscus. Onlangs heeft er rond het btw-verhaal een wijziging plaats gevonden die de markt op ze kop heeft gezet.

Wat is er veranderd in de btw-plicht op zilveren munten?

Zilveren munten worden door handelaren uit Duitsland geïmporteerd, omdat dit fiscaal gunstiger is.

Oude situatie

In Duitsland kon door een maas in de wet geen onderscheid gemaakt worden tussen beleggingsmunten en verzamelmunten. Beide soorten zilveren munten konden ingekocht worden onder het lage btw-tarief van 7%. Bij de verkoop in Nederland is er sprake van een btw-marge regeling, deze regeling is ook wel bekend bij de handel in 2e hands auto’s.

Nieuwe situatie

Duitsland heeft een brief geopenbaard waarin stond dat er vanaf nu wel onderscheid gemaakt gaat tussen beleggingsmunten en verzamelmunten. De beleggingsmunten vallen vanaf nu in het hoge tarief van 19%. Onder verzamelmunten verstaat de Duitse overheid zilveren munten die >250% meer waard zijn dan de waarde van het zilver in de munt. De margeregeling in Nederland is onveranderd.

Wat betekend de nieuwe situatie voor het aankopen van zilver?

Het aankopen van zilveren munten is plots flink duurder geworden. Deze btw-verhoging zal helaas door ons opgehoest moeten worden en dat is erg zonde. Nu hebben wij hier helaas geen invloed op. Ook zien we dat handelaren de terugkoop prijs verhoogd hebben en dat duidt erop dat de markt deze verhoging accepteert in de 2e hands markt.

Waar kan je zo voordelig mogelijk fysieke zilveren munten kopen?

Ondanks deze verhoging is er natuurlijk fundamenteel niks veranderd. Wel wil je in de tijd dat alles duurder wordt zo voordelig mogelijk zilver aankopen, tegelijkertijd wil je wel nog steeds gegarandeerd zijn van een veilige aankoop en niet opgelicht worden door fake handelaar.

Op zoek naar een betrouwbare handelaar met de beste prijs van Nederland?