Inhoudsopgave
Waarom investeren in goud (Edelmetaal)?
Waarom zou je investeren in goud? Goud is een edelmetaal met een lange geschiedenis als betaalmiddel/store of value (op pot middel). Vandaag de dag is het nog steeds een belangrijke verzekering tegen een (mogelijk) systeemrisico, een manier om vermogen op te bouwen en te beschermen. Het is niet voor niks dat ook landen behoorlijke goudreserves hebben. De Nederlandse Bank bezit bijvoorbeeld ruim 600 ton goud. Veel mensen vragen zich af of ze zelf ook in The King Of Money (goud) moeten investeren. Hier zijn natuurlijk verschillende meningen over. Je hebt extreme goud fans, goud haters en mensen zoals ik. Ik investeer om rationale redenen in goud. Het doel van deze blog is om je van informatie te voorzien, zodat jij (makkelijker) kan beslissen of beleggen in goud wat voor je is.
Geschiedenis van goud (in het kort)
Goud heeft een lange trackrecord, daarom mag een klein stukje geschiedenis niet ontbreken in deze blog. De trackrecord van goud is ongeveer 5 á 6 duizend jaar. Goud was in de tijd van het oude Egypte al erg waardevol. Het is teruggevonden in verschillende graven van Farao’s, zoals die van Toetanchamon. Ook blijkt uit hiërogliefen dat de oude Egyptenaren het al als betaalmiddel gebruikte. In de oude Amerikaanse samenlevingen was goud ook erg geliefd. Goudensieraden waren erg gelieft onder de oorspronkelijk bewoners van Amerika. Een groot deel van het goud is tijdens de ontdekking door de Spanjaarden (helaas) afgepakt en omgesmolten.
Monetaire systemen & goud
Ook in onze modernere monetaire systemen heeft goud bijna altijd een rol gehad. Eerst in de vorm van de goudstandaard. In die periode was elke valuta in wisselbaar voor een bepaalde hoeveelheid goud. Na de 2e wereld oorloog in de vorm van het Bretton & Woods stelsel. Het Bretton & Woods stelsel hield in dat de Amerikaanse Dollar inwisselbaar was voor goud en alle andere valuta’s gekoppeld waren aan de dollar. Vanaf 1971 kennen we deze koppeling helaas niet meer. Nu hebben we fiat valuta’s die onbeperkt bij gedrukt kunnen worden. Het grootste nadeel hiervan is de geldontwaarding, beter bekend als inflatie.

Waarom kopen beleggers goud?
De redenen voor beleggers om goud te kopen lopen natuurlijk uiteen. Net als bij elke andere belegging gaan er veel verschillende meningen en theorieën rond.
Schaarste
Goud heeft een door de natuur bepaalde limiet. Dat zorgt voor schaarste en als je iets graag hebt bij een belegging is het schaarste. We weten natuurlijk niet exact hoeveel goud er is, maar we weten dat voorraad hier op aarde niet eindeloos is en vooralsnog is de techniek er niet is om in de ruimte op zoek te gaan. (Die zal er ook niet snel zijn.) Naast dat goud gebruikt wordt om in te beleggen is het ook een grondstof die in (veel) elektronica voorkomt. Het zijn kleine beetjes, maar de vraag naar elektronica is enorm en zal de komende jaren alleen maar groter worden.
De trackrecord
Goud heeft bewezen dat het duizenden jaren kan functioneren als betaalmiddel en koopkracht kan opslaan. Er zou dus iets heel geks moeten gebeuren wil goud hier plots niet meer geschikt voor zijn. Om die reden noemt men goud ook wel “THE KING OF MONEY AND THE MONEY OF KINGS”.
Hedge tegen systeem risico/ beurscrash/inflatie
Goud presteert in het algemeen goed in onrustige tijden, omdat veel mensen het als veilige haven zien. Dat is natuurlijk niet voor niks. Goud heeft een enorm marktvolume, waardoor het relatief stabiel is. Natuurlijk betekend dat niet dat de goud koers niet beweegt of alleen maar stijgt. Ook investeren mensen in goud, omdat de bescherming biedt tegen inflatie.

Liefde voor het edelmetaal
Er zijn natuurlijk ook mensen die goud kopen, omdat ze het mooi vinden en/of omdat ze bijvoorbeeld munten verzamelen. Een mooie hobby die er direct zorgt voor stabiele vermogensopbouw. Het is wel belangrijk dat je voor jezelf duidelijk hebt of het een hobby is of dat je aan het investeren bent. Beleggen en emotie zijn namelijk geen handige combinatie.
Je vermogen beschermen met edelmetaal
Uiteindelijk komen de meeste motieven om te investeren in goud op hetzelfde neer, namelijk vermogen beschermen/opbouwen. Goud is hier ook zeer geschikt voor. Het is wel goed om te beseffen dat je in goud investeert voor de lange termijn en niet om snel geld te verdienen. Op de lange termijn vallen er goede rendementen mee te behalen, zoals je hieronder kan zien.
Nadelen investeren in goud
Natuurlijk kent goud niet alleen maar voordelen. Goud is geen bedrijf en de voordelen van beleggen in aandelen heb je dan ook niet. (Geen dividend, moeilijker te analyseren, omdat je geen bedrijfscijfers hebt.) Ook is goud niet altijd de perfecte belegging tegen inflatie en kan het ook stevig corrigeren (op de korte termijn). Nog een nadeel voor inwoners buiten de VS is het valutarisico. De spotprijs van goud noteert zich namelijk in dollars. Dat betekend dat de wisselkoers van invloed is op het rendement.
Mijn mening over beleggen in goud
Zelf ben ik voorstander van een stukje edelmetaal (goud en/of zilver) in een beleggingsportfolio. Voor mij persoonlijk is een stukje extra spreiding en zekerheid de belangrijkste reden. Momenteel leven we namelijk in een onzekere monetaire tijd. Spreiding in je beleggingsportfolio is daarom naar mijn mening belangrijker dan ooit. Op dit moment is ongeveer 8 – 10% van mijn portfolio fysiek edelmetaal. Ook heb ik in mijn aandelenportefeuille nog wat mijnaandelen zitten. Ik ben nog vrij jong en kan mezelf meer risico veroorloven. In de toekomst wil ik het percentage verhogen.
Bepaal zelf of beleggen in goud wat voor je is
Mijn mening is natuurlijk geen advies en ik raad je ook aan om zelf te bepalen en te onderzoeken wat voor jou wenselijk is. Natuurlijk kan je voor vragen altijd bij me terecht. Bekijk ook zeker even de video’s op mijn YouTube kanaal die over goud (edelmetaal) gaan.
Verschillende manieren om te investeren in goud
Investeren in goud kan op verschillende manieren:
- Fysiek goud
- ETF’s (Contract/derivaten goud)
- Mijnaandelen
Lees in deze blog wat deze manieren in houden en wat de voor en nadelen van de strategieën zijn.
Bedankt voor dit uitgebreide artikel over beleggen in goud! Top!
Thx!