Inhoudsopgave

Waarom zou je goud kopen?

Waarom zou je fysiek goud kopen? Goud levert geen cashflow op, goud is niet productief, Investeren in goud is egoïstisch, goud beleggers zijn slecht voor het klimaat en goud is voor criminelen. Vraag je de gemiddelde grote Wall Street belegger of investeren in goud een goed idee is, dan zal hij/zij zeer waarschijnlijk met de bovenstaande argumenten komen. In dit artikel zal ik je niet als een typische gold bug proberen over te halen om in goud te investeren, maar ik wil je wel graag meenemen in de wereld van (fysiek) goud. Na het lezen en bekijken van de video’s uit dit artikel mag jezelf bepalen of je het met de bovenste argumenten eens bent of dat je de waarde van goud erkent.

“Schulden maken is voor overheden een verborgen manier om welvaart van de mensen te confisceren. Goud blokkeert dit verraderlijke proces. Het dient als bescherming van eigendomsrechten.”

Alan Greenspan

Waar staat goud voor?

Goud staat voor ultieme financiële vrijheid. Het edelmetaal kent op zichzelf geen tegenpartij risico en heeft zich in de geschiedenis bewezen als veilige haven en als middel om vermogen te beschermen. We spreken dan niet over tientallen of over honderden jaren, maar over duizenden jaren. Wereldmachten komen en gaan, terwijl goud eeuwig blijft. Het maakt goud niet uit of Nederland, Groot Brittannië, de Verenigde staten of straks misschien China aan de macht is. Het zal altijd een neutrale vorm van geld zijn.

Wist je dat?

Goud ook regelmatig als wettig betaalmiddel is gebruikt? Ook in Nederlands oud muntgeld zit goud, bijvoorbeeld in “gouden tientjes

Wat is geld en is goud geld? 

In de volksmond noemen we de Euro, Dollar en andere valuta’s vaak geld, maar dat is feitelijk onjuist. Deze valuta’s zijn niet gebaseerd op intrinsieke waarde en schaarste, maar op vertrouwen. Valt het vertrouwen in een valuta weg, dan is het gedaan met de desbetreffende valuta. Ik verzin dat niet zelf, maar dit blijkt uit de geschiedenis. Later in dit artikel kom ik daarop terug.

Goud voldoet wel aan alle eisen van geld en mag daarom geld genoemd worden. Hieronder een tabel die de eisen van geld weergeeft en goud vergelijkt met een aantal andere dingen. (Er zijn nog meer manieren om te kijken naar de eigenschappen van geld)

“Gold is money. Everything else is credit.”

J.P. Morgan

Eigenschappen van geld volgens de Griekse filosoof Aristoteles Bron: Boek Van goud tot Bitcoin

GoudPapiergeldGrondAandelenOlie
DuurzaamJaJaJaJaJa
DraagbaarJaJaNeeNeeNee
DeelbaarJaJaNeeNeeJa
Intrinsieke waardeJaNeeJaJaJa

Fragment 1:

Momenteel is de Dollar een reserve currency. In het fragment hieronder praten Mike Maloney en Robert Toru Kiyosaki over goud en de dollar. Dit fragment is een mooie aanvulling op deze alinea. (Het fragment is wel in het Engels)

Wist je dat?

Goud net zo oud is of wellicht zelfs ouder is dan de planeet aarde? Goud is een element en dat betekend dat wij mensen zelf geen goud kunnen maken. Benieuwd hoe goud ontstaan is? Lees dan dit artikel (met video): Hoe is goud ontstaan? 

Geschiedenis van Goud en monetaire systemen

De geschiednis van goud is bijna de geschiedenis van de mens. Vanaf het moment dat de mens begon aan de eerste vorm van een economie kregen goud, maar ook zilver als snel een belangrijke functie. Zoals vele waarschijnlijk weten begon de handel tussen mensen met ruilhandel, maar met ruilhandel loop je als snel tegen een probleem aan. Als jij een kip wilt en zelf een koe hebt staat dat qua waarde niet met elkaar in verhouding en het is nog maar de vraag of de kippenboer momenteel ook een koe wilt. Dat probleem is opgelost met een universeel middel(en) om waarde uit te wisselen, namelijk goud en/of zilver. (Ik sla hier een aantal stappen over, zoals schelpen en zout, maar voor dit artikel is dat niet zo relevant)

Goud werd dus al gebruikt voordat we het echt over serieuze economieën hadden, maar heeft ook regelmatig een belangrijke rol gehad in de economieën van wereldmachten. Uit de geschiednis blijkt zelfs als goud geen functie meer heeft in een monetair systeem het vroeg of laat helemaal mis gaat. Waarom? Overheden/centrale banken hebben een stok achter de deur nodig om gedisciplineerd te blijven. Zonder goud wat op ze minst een anker vormt achter paper money (Valuta gedekt door goud) kunnen ze onbeperkt valuta creëren uit het niets (ook wel bekend onder geld printen)

“The desire for gold is the most universal and deeply rooted commercial instinct of the human race”

Gerald M. Loeb

Driehonderd jaar gelden werd er voor het eerst geëxperimenteerd met het drukken van papier geld (nu bekend als fiat geld) om de economie te stimuleren. Onderleiding van John Law werden in Frankrijk de geldpersen aan geslingerd. Dat gaat goed zolang de burgers vertrouwen hebben in de munt en de overheid. Ondertussen ontstaan er verschillende effecten door geldcreatie, er ontstaan overal bubbels, bijvoorbeeld op de aandelenmarkt. De grootste bubbel is uiteindelijk de kredietbubbel die ontstaat door het nieuwe geld waar kredieten mee vertrekt worden. Uiteindelijk kwam er een moment dat het vertrouwen verdween en de paniek uitbarsten onder de bevolking. De lessen die we hieruit kunnen trekken: De grootse verliezers waren de houders van fiat valuta en staatsobligaties. De grooste winnaars waren mensen en de overheid met schulden in die valuta (hyperinflatie maakt de schulden waardeloos) en de echte winnaars zijn de mensen die harde asset bezaten, zoals goud, zilver, vastgoed en aandelen die gekocht waren voordat de aandelenbubbel zich opblies (Dus aandelen gekocht tegen de intrinsieke waarde of goedkoper).

Fragment 2:

Om de rest van de monetaire geschiedenis te verduidelijken heb ik hieronder een video van Ray Dalio geplaatst. Deze video neemt je mee door de verschillende wereldorders die we gekend hebben en de cycle’s die we keer op keer doorlopen. Het gaat niet specifiek over goud, maar het is essentieel om deze achtergond informatie te kennen als je goud goed wilt begrijpen.

Wist je Dat?

Er in Nederland geen btw zit op goud, maar wel op zilver? Goud ziet de Nederlandse overheid als beleggingsobject en zilver niet, omdat zilver vele industriële toepassingen kent.

Waarom zou ik vandaag de dag investeren in goud?

Ik begon het artikel met aan aantal tegen argumenten die we vaak horen van mensen die tegen goud zijn. De vraag die ik mijzelf dan altijd stel waarom zou je tegen goud zijn, omdat goud namelijk eeuwig is in tegenstelling tot veel andere dingen. Valuta’s uitgegeven door overheden gaan altijd naar nul, aandelen kunnen naar nul gaan als het bedrijf failliet gaat, vastgoed is vrijwel niks waard als het in puin ligt en zo kan ik nog wel even doorgaan. Natuurlijk zijn dit doem denk scenario’s, maar als je de video van Ray Dalio bekeken hebt weet je dat tijden veranderen en dat niet zonder slag op stoot gaat. Goud heeft tot nu toe al deze scenario’s uit de geschiedenis altijd overleeft.

Goud is dus uitstekend geschikt om vermogen langdurig te beschermen. Wil je jouw vermogen bijvoorbeeld doorgeven aan je kleinkinderen, dan is goud daar statistisch gezien de beste keuze voor. Goud is namelijk relatief stabiel en nee dat betekend niet dat de koers in dollars/euro’s stabiel is, want dat heeft eigelijk niks te maken met de stabiliteit van goud. Deze prijzen ontstaan door speculanten en de marktwerking. Nu (juli 2022) zien we bijvoorbeeld dat de inflatie enorm hoog is en goud het afgelopen jaar zelfs iets gedaald is tegen de valuta’s. Mensen die in mijn ogen goud niet begrijpen zullen zeggen “zie je wel, ook goed beschermt je niet tegen inflatie” Zoom je uit en bekijk je de koers performance (Een gemiddeld rendement van ca. 10% per jaar) van de afgelopen decennia dan zal je zien dat goud wel degelijk bescherming bied tegen inflatie. Veder investeer je niet in goud om rijk te worden, maar om je vermogen te behouden.

Ik gaf aan dat je niet in goud investeert om rijk mee te worden, maar dat betekend niet dat je er niet rijk mee kunt worden. Als je met bijvoorbeeld DCA (Structureel aankopen van goud) over een langere periode spaart in goud kan je profiteren van de volatiliteit, zeker zolang speculanten de prijs naar beneden shorten en bange beleggers uit angst voor koersdalingen verkopen. Een koersstijging naar “normaal” niveau kan dan al winst opleveren en jouw welvaart gemeten tegen alle mensen die niet beleggen neemt in de huidige omstandigheden ook toe. Rijk worden met goud zou nooit het doel moeten zijn, maar het is ook weer niet zo saai als sommige het doen lijken.

“Gold is the money of kings, silver is the money of gentlemen, barter is the money of peasants – but debt is the money of slaves.”

Norm Franz

Fragment 3:

Wellicht nog een minder objectieve reden is dat goud ontzettend mooi kan zijn. Het kent daarom ook veel verzamelaars die naast dat ze de waarde van goud erkennen ook bezig zijn met het opbouwen van een collectie. Dat kan overigens ook met zilver, het voordeel van zilver is natuurlijk dat het goedkoper is en het hierdoor laagdrempeliger is. Om je een indruk te geven van fysiek edelmetaal heb ik hieronder een video geplaatst die ik zelf in samenwerking met Goudzaken heb geproduceerd.

Hoe werkt investeren in Goud?

Je kan op verschillende manieren in goud investeren. We kunnen dit onderverdelen in verschillende categorieën: Fysiek, contract goud en indirect.

Fysiek:

De echte manier van investeren in goud is fysiek, alleen dan heb je alle voordelen die benoemt zijn in dit artikel. Je hebt hier wel nog 2 keuzes, namelijk zelf investeren in fysiek goud of dit uitbesteden aan een 3e partij. Beide hebben zo hun voor en nadelen. Als je het zelf doet heb je alles in eigen beheer en zal je ook zelf een veilige opslag moeten regelen, indien het om grotere hoeveelheden gaat. Besteed je het volledig uit heb je deze zorgen niet, maar ben je wel afhankelijk van een 3e partij.

Contract goud:

Wil je enkel blootstelling aan goud? Dan zou je een derivaat kunnen kopen of een Etf. Let hierbij op de dekking en besef je dat je hier niet de juridische eigenaar bent. Ontstaat er een doem scenario, dan kan je de pech hebben dat jou positie niet gedekt is en gelijk staat aan gebakken lucht. De kans hierop is natuurlijk klein, omdat deze markt gereguleerd is, maar hij is zeker geen nul.

Indirect investeren in goud:

Het is ook mogelijk om niet direct een positie in goud te nemen, maar bijvoorbeeld te beleggen in diverse goudmijnaandelen. Er is een sterke correlatie tussen de goudprijs en de koers van deze aandelen. Veder werkt het precies hetzelfde als beleggen in aandelen. Je koop dus ook geen goud, maar een stukje van een bedrijf wat zeer afhankelijk is van goud.

“Het is onmogelijk de betekenis van solide geld te begrijpen wanneer men zich niet realiseert dat het ontworpen is als instrument om burgerlijke vrijheden te beschermen tegen despotische acties van overheden” 

Ludwig von Mises

Aanraders:

In dit artikel heb je hopelijk meer geleert over goud en de macro economie eromheen. Het is natuurlijk onmogelijk om in een artikel van net geen 2000 woorden je alles te leren over goud. Als je interesse hebt gekregen in deze onderwerpen raad ik je aan je kennis uit te breiden.

Kennis:

Boek: Principes of dealing with the changing world order – Ray Dalio 

Boek: Van Goud Tot Bitcoin – Eric Mecking, Sander Boon, Frank Knopers 

Boek: Keerpunt 1971 – Edin Mujagic

Video: Ik deel zelf regelmatig video’s over investeren en economie op mijn YouTube kanaal Investeringspraat

Investeren in Goud

Investeren in fysiek goud kan in het begin misschien lastig zijn, omdat we het over een fysiek product hebben.

Voor fysiek goud raad ik Goudzaken aan (tevens partner van Investeringspraat).

Voor fysiek goud beheert door een 3e partij raad ik GoldRepublic aan.

Interviews Edelmetaal

Ik heb ter afsluiting van dit artikel ook nog twee interessante interviews. Ik heb namelijk met Eimke Jansen van Goudzaken en met Bart Brands van GoldRepublic een interview gehad waar zij hun visie over edelmetaal delen.