Inhoudsopgave

Op welke manieren kan je in goud beleggen?

Er zijn verschillende manieren om in goud te beleggen. In deze blog ga ik de 3 gangbaarste manieren om te investeren in edelmetaal met je doornemen. Je leest wat deze verschillende belegginsmanieren inhouden en wat de voor- en nadelen zijn.

Welke mogelijkheden heb je als je in edelmetaal wil investeren?

Investeren in edelmetaal (goud/zilver) kan op 3 manieren, namelijk fysiek, ETF’s en via mijnaandelen. Er is dus keus uit directe beleggingen in goud (edelmetaal) en indirecte beleggingen.

Investeren in fysiek goud

De directste manier om in goud te investeren is fysiek goud. Fysiek goud kunnen we onderverdelen in verschillende categorieën, namelijk munten, baren en sieraden (en andere voorwerpen). In deze blog ga ik uit van beleggingsgoud.

Voordelen fysiek goud

Het grootste voordeel is de zekerheid. Je koopt het edelmetaal in de puurste vorm en je hebt niks met contracten enz. te maken. Zeker in het geval van onrustige economische tijden zal het niet voor het eerst zijn dat er met derivaten gefraudeerd wordt. Bij Fysiek edemetaal weet je zeker dat het je vermogen juist in dit soort tijden beschermt.

Nadelen fysiek goud    

Het grootste nadeel is dat het fysiek is. Verplaatsing, fabriceren (smelten) en opslaan geld kost en ten kosten gaat van het eventuele rendement. Ik wil daarbij vermelden dat de impact op een lange termijn verwaarloosbaar is, maar op de korte termijn zeker merkbaar is.

Fysiek goud thuis of via een tussen partij laten opslaan

Tussen fysiek goud bestaan ook nog een aantal verschillen. Je kan het goud zelf bij een handelaar kopen en zelf de opslag (thuis) regelen of je kan het via een (betrouwbare) partij kopen en laten opslaan.

Voordelen alles zelf regelen

Je bent volledig onafhankelijk en dat kan voor sommige mensen een prettig gevoel zijn. In een onwaarschijnlijke situatie ben je er zeker van dat je jouw edelmetaal tastbaar in handen hebt.

Nadelen zelf alles regelen  

De kosten zijn vaak hoger. Als particulier koop je kleine hoeveelheden goud en daar betaal je aanzienlijk meer voor. Soms liggen de kosten wel 20% boven de spotprijs. Ook ben je zelf verantwoordelijk voor alle veiligheidsaspecten. (Denk aan beveiliging tegen diefstal.)

Voordelen goud kopen via een 3e partij

Het grootste merkbare voordeel zijn de kosten. Deze zijn lager, omdat de edelmetalen groot ingekocht worden. Een goede partij neemt ook alles uit handen, zodat jij nergens meer op hoeft te letten. (denk aan opslag, transport en de verzekering)

Nadelen goud kopen via een 3e partij

Een nadeel is dat je afhankelijk bent van een partij. Het risico is iets groter, maar nog steeds beperkt. Je bent namelijk de juridische eigenaar.

Beleggen in een goud ETF

Een ETF of vergelijkbare beleggingsproducten volgen de spotprijs van goud (of zilver). Je investeert dan feitelijk in contractgoud wat door de uitgever op een bepaalde manier gedekt is door fysiek goud. Ben je benieuwd naar wat een ETF inhoudt? Bekijk dan deze video.

Voordelen ETF

Je bent flexibel en handelt tegen te laagste tarieven. Het werkt hetzelfde als bij aandelen of andere ETF’s en kan ook vaak bij je aandelen broker.

Nadelen ETF

Het is een indirecte manier van investeren in goud. De geschiedenis leert ons dat hier in het verleden nog wel eens fraude mee gepleegd is. Ook is het vaak niet volledig gedekt door fysiek goud door de uitgever.

Beleggen in (goud) mijnaandelen

Een totaal andere optie is investeren in (goud) mijnaandelen. Je investeert dan niet direct in goud en je volgt ook niet de directe prijs, maar je investeert in een bedrijf dat zwaar afhankelijk is van edelmetaal. De prijs van goud/zilver of andere edemetalen bepaald dan ook vaak de richting van de koers. (Hoe hoger de spotprijs, hoe meer winst deze bedrijven maken)

Voordelen mijnaandelen

Het werkt bijna hetzelfde als met andere aandelen (Verschil is dat de prijs van goud van grote invloed is op de koers). Zeker voor beleggers die al in aandelen beleggen is dat een groot voordeel. Ook keren de meeste van deze aandelen dividend uit.

Nadelen mijnaandelen   

Er spelen meer factoren mee dan alleen de goudprijs, zoals de bedrijfsvoering en er bestaat ook altijd een kleine kans dat een bedrijf failliet gaat.

Wat is de beste manier om in goud te investeren. (Naar mijn mening)  

Nu zit je waarschijnlijk met de vraag wat de beste manier is om in goud te beleggen. Dat hangt heel erg van je eigen situatie en doelen af. Ik raad je ook aan om dit goed voor jezelf te onderzoeken.

Voor mij persoonlijk is fysiek goud (via een tussenpartij) de beste optie. Ik investeer om rationale redenen in goud en wil het zo goedkoop mogelijk houden. Tegelijkertijd vind ik de veiligheid ook erg belangrijk en naar mij idee is een zwaarbeveiligde onafhankelijke kluis de beste optie hiervoor. Niet alleen voor het goud, maar ook mijn persoonlijke veiligheid. Er bestaat natuurlijk een aanzienlijk risico op een gewelddadige inbraak als de verkeerde mensen weten dat je een goud voorraad thuis bewaard.

Wil je meer weten over de verschillende manieren? Bekijk dan ook deze video. In de video behandel ik de manieren uit deze blog.