Inhoudsopgave

Waarom een gouden tientje kopen?

Veel beleggers in goud zijn gecharmeerd van het gouden tientje. Dit oude Nederlandse gouden muntgeld is relatief goedkoop. Als je een gouden beleggingsmunt of goudbaar koopt betaal je in de prijs ook voor de maakkosten. Bij een gouden tientje is dit niet van toepassing. Dit scheelt al snel 20 euro voor een stuk beleggingsgoud. Hierdoor koop je goedkoop goud in de vorm van een gouden tientje. Omdat handelaren volledig afhankelijk zijn van de verkoop van particulieren, kan de levertijd oplopen bij aanschaf van een gouden tientje. Als je het geduld hebt, koop je bij diverse gerenommeerde handelaren gouden tientjes met levertijd.

Het gouden tientje is de bekendste en meest geliefde Nederlandse gouden munt. Deze gouden tien gulden munt is tussen 1818 en 1913 geslagen. In totaal zijn er meer dan 40 miljoen gouden tientjes in omloop. Regelmatig vraagt men wat de waarde is van een gouden tientje. Deze waarde is afhankelijk van de actuele goudprijs. Sommige gouden tientjes zijn in beperkte oplage beschikbaar, en leveren meer op dan de goudprijs.

 

Kenmerken gouden tien gulden munt

  • Gewicht 6.72 gram
  • Diameter 22.5 mm
  • Dikte 1.3 mm
  • Gehalte 90% (21.6 karaat)
  • Fijngoud 6.048 gram (puur goud per munt)
  • Jaartallen 1818 t/m 1933

 

Waarde gouden tientje

Door de jaren heen is de waarde van het gouden tientje sterk gewijzigd. In 2008 was een gouden tientje ongeveer €135 waar. In 2011 betaalden we al ruim €210 per gouden tientje. Op dit moment is een gouden tientje bij verkoop ongeveer €300 waard. Omdat de goudkoers continu beweegt, is ook de waarde van het gouden tientje telkens anders. Wil je gouden tientjes verkopen? De actuele waarde van een gouden tientje vind je op Goudzaken Inkoop. Hier kun je eventueel ook een verkooporder aanmaken en direct jouw gouden tientje verkopen.

 

Verschillende gouden tientjes

In 1818 begon men met het slaan van gouden tientjes. In 1933 is het laatste gouden tientje geslagen. Per jaar is het verschillend hoeveel gouden tientjes er zijn gemaakt. In totaal zijn er meer dan 40.000.000 gouden tientjes geslagen. We kennen de gouden tientjes van Koning Willem 1, Willem 2, Willem 3 en Koninging Wilhelmina. De meeste gouden tientjes zijn nog in omloop. Sommige gouden tientjes hebben verzamelwaarde, maar veruit de meeste niet.

 

Gouden tientje kopen

Sommige partijen verkopen gouden tien gulden munten als belegging. Diverse bekende aanbieders zoals Holland Gold, The Silver Mountain en Goudzaken zijn aanbieders van fysiek gouden munten. Wil je gouden tientjes kopen? Bestel deze dan eenvoudig online bij één van deze webshops. Je kunt bij deze webshops verzerkerd aan huis laten leveren. Het is ook mogelijk om gouden tientjes te kopen via Facebook groepen of Marktplaats. Let wel, er zijn ook neppe gouden tientjes in omloop.

Zelf zou ik altijd kopen bij gerenommeerde handelaren. Dan weet je zeker dat jouw gouden tientje munt echt is.