Wil je beginnen met gouden munten kopen? Let dan goed op deze tips voor de aanschaf van gouden munten. Munten van goud zijn er in veel verschillende soorten en maten. Het is dan belangrijk om te beseffen dat niet iedere gouden munt een evengoede aankoop is. Zo heb je kleine gouden munten en de grote gouden munten.

 

Inhoudsopgave

Gouden troy ounce munten kopen

De meest gangbare gouden munten wegen 1 troy ounce. 1 troy ounce goud is 31,1 gram. Deze gouden munten van 31,1 gram zijn de meest reguliere belegging in de gouden munten categorie. Dit komt omdat deze gouden troy ounce munten relatief scherp geprijsd zijn. Gouden munten van een troy ounce heb je van nagenoeg alle bekende smelters. Deze gouden munten worden allemaal in .999 puur goud geslagen. Daarom zijn deze gouden munten vrijgesteld van btw in Nederland. De bekendste gouden troy ounce munten zijn de gouden Maple Leaf, Krugerrand, Wiener Philharmoniker, Britannia en Kangaroo.

 

Welke gouden munten je het beste kunt kopen?

Wil je goud kopen als belegging of alternatief voor sparen? Dan kun je het beste gouden munten kopen die het scherpst zijn in prijs per gram. Hoe meer goud je voor jouw geld krijgt, hoe beter het uiteindelijke rendement. Daarom koop je doorgaans het beste de gouden troy ounce munten zonder verzamelwaarde. Een andere bekende mogelijkheid is het kopen van oud goud muntgeld. Nederlandse tien en vijf gulden munten van goud hebben namelijk geen productiekosten in de prijs zitten. Daarom zijn gouden guldens, franken en ponden een ideale mogelijkheid voor de kleine portemonnee.

 

Fractionele gouden munten

Naast oud muntgeld en de 1 troy ounce gouden munten kun je ook fractionele munten kopen. Deze fractionele gouden munten zijn beschikbaar in de volgende gewichten:

  • 1/25 troy ounce (1,25 gram goud)
  • 1/10 troy ounce (3,11 gram goud)
  • 1/4 troy ounce (7,78 gram goud)
  • 1/2 troy ounce (15,51 gram goud)

Deze kleinere munten zijn iets minder scherp in prijs. Dat komt omdat deze gouden munten productiekosten hebben op minder gewicht. Hierdoor ben je relatief gezien iets minder goedkoop uit bij aankoop van kleinere hoeveelheden gouden munten. De enige afwijkende gouden munt is de 1 gram gouden munt. Deze variant kennen wij van de gouden 1 gram Maple Leaf munt en de 1 gram gouden Noahs Ark munt.

 

Gouden munten voorgaande jaargangen

Wil je goud kopen tegen een zeer goede prijs? Dan is de mogelijkheid tot aankoop van gouden munten uit voorgaande jaargangen een goede mogelijkheid. Omdat deze munten al in circulatie zijn geweest kun je ze vaak voor een net iets betere prijs aankopen dan de nieuwe gouden munten. Let wel op dat je dit bij een erkende aanbieder van gouden munten doet.

Mocht je op zoek zijn naar een betrouwbare aanbieder? Wij van Investeringspraat raden Goudzaken aan