Inhoudsopgave

Goud kopen in Nederland (fysiek)

Als je fysiek goud wilt kopen in Nederland kun je bij diverse aanbieders terecht. Houd rekening met de verschillende vormen van goud kopen. Bij de bank kun je tegenwoordig geen fysiek goud kopen. Diverse commerciële aanbieders in Nederland bieden nog wel de mogelijkheid om goud aan te kopen. Enkele van deze aanbieders verkopen goud wat in een kluis wordt opgeslagen. Andere partijen bieden wel de mogelijkheid om goud te kopen in Nederland. Waarbij de uitlevering ook daadwerkelijk plaatsvind. Op deze pagina vind je meer informatie met betrekking tot de aanschaf van goud in Nederland.

 

Waarom goud kopen in Nederland?

Wij Nederlanders zijn fanatiek in het sparen van geld bij de bank. Voorheen rendeerde dat prima. In het verleden hebben we spaarrentes ontvangen van ruim 10%. Er was dus geen enkele aanleiding om te gaan beleggen in fysiek goud of zilver. Nu, in 2022 is dat wel anders. Steeds meer Nederlanders beginnen noodgedwongen met beleggen. De spaarrente staat op 0 of lager. En dat terwijl de inflatie afstevent op een absoluut hoogtepunt in de gehele Eurozone.

Veel mensen kennen goud als waardevast. In zekere zin klopt dat ook. We kopen en verkopen al ruim 5000 jaar goud op aarde. Je kunt dus stellen dat goud altijd waarde vertegenwoordigd. Wat veel Nederlanders niet weten is de gemiddelde waardestijging van goud. In de afgelopen 15 jaar steeg goud gemiddeld 8.8% per jaar in waarde. Naast het beleggingsaspect zien veel kopers van goud het ook als een appeltje voor de dorst. Als de euro failliet gaat of de banken omvallen, kun je altijd nog op pad met jouw goud (indien fysiek aangekocht en uitgeleverd).

 

De (historische) waardestijging van goud

Zoals eerder benoemd is de waardestijging van goud over een langer periode gebruikelijk. Uiteraard sluit ik niet uit dat het ook in waarde kan dalen. Toch is de verwachting dat wanneer je goud koopt, het een leuk rendement kan opleveren. Zeker omdat geld gecreëerd wordt vanuit het niets. En dat terwijl goud een schaars goed is. Wat in onderstaande grafiek opvalt is dat goud juist in crisistijd sterk in waarde toeneemt. De vraag naar goud wordt groter naargelang de onzekerheid in de economie groeit.

goud kopen in Nederland

 

Hoe kun je goud kopen in Nederland?

Fysiek goud koop je tegenwoordig eenvoudig online. Diverse bekende en betrouwbare Nederlandse aanbieders zoals Goudzaken bieden verschillende mogelijkheden aan. Zo kun je in hun webshop een bestelling samenstellen van bekende munten of baren. Goud koop je (gecertificeerd) al vanaf 1 gram. Afhankelijk van jouw budget en voorkeuren kun je zowel goudbaren als gouden munten kopen. Prijzen worden iedere vijf minuten geüpdatet aan de hand van de actuele goudkoers. Je kunt ervoor kiezen om het discreet en verzekerd aan huis te laten leveren. Ook is het bij diverse aanbieders mogelijk om op afspraak jouw goud op te halen. Twijfel je over een eventuele aankoop? Vaak kun je langskomen voor een oriëntatiegesprek (of gewoon even bellen natuurlijk). Goud kopen is doorgaans geen alledaagse bezigheid van de gemiddelde Nederlander. Het is gebruikelijk dat je vragen hebt.

 

Waar moet je op letten als je goud koopt?

Uiteraard is het belangrijk dat de partij waar je koopt betrouwbaar is. Bekijk de online reviews, hoelang het bedrijf bestaat of bel gewoon even op. Bij sommige aanbieders ben je ook welkom op kantoor (vaak wel op afspraak). Daarnaast is het belangrijk om te kijken van welke producenten het goud afkomstig is. Goudbaren worden in Nederland nagenoeg alleen nog met certificaat geleverd. Naast een certificaat is het voornamelijk belangrijk dat de producent LBMA geaccrediteerd is. LBMA staat voor London Bullion Market Association. Zij zijn toezichthouder in de markt van fysiek goud, zilver, platina en palladium. Koop je goud van een dergelijke producent, weet je zeker dat je dit ook weer gemakkelijk over de hele wereld kan verkopen. Sommige aanbieders bieden een terugkoopgarantie. Zo kun je via Goudzaken Inkoop 24/7 het aangekochte goud weer verkopen. Hoe handig is dat?

 

Fysiek goudbaren kopen

De meest verkochte goudbaren in Nederland zijn van Umicore. Een andere bekende producent is C.Hafner. Beide partijen produceren in Duitsland. Dit zorgt ervoor dat de logistieke kosten wat lager liggen, en deze baren iets goedkoper in prijs aangeboden kunnen worden. Natuurlijk is het ook mogelijk om goudbaren uit Zwitserland of Australië te kopen. Maar deze zijn in prijs doorgaans iets minder aantrekkelijk.

Het gewicht van de goudbaar is eveneens zeer van belang. Hoe groter de goudbaar, hoe scherper je goud kunt aankopen. Zeker de kleine goudbaren van 1 en 2.5 gram zijn relatief gezien zeer duur. Dat komt omdat iedere goudbaar ook geproduceerd moet worden. Daarom zijn de gangbare goudbaren van 20, 31.1, 50 of 100 gram razend populair. Tip van een edelmetaalhandelaar: houd rekening met het wisselgeld principe. Als je al jouw geld in één goudbaar stopt, moet je deze baar ook in één keer verkopen. Vraag jezelf eens af: ga je liever met een biljet van €500 of 10 biljetten van €50 naar de markt?

 

Umicore goudbaren kopen in Nederland