Inhoudsopgave

Gastblog: Wat zijn NFT’s en waar kan je ze kopen?

Als belegger kan je het vast niet zijn ontgaan, de grote hype rondom NFT’s die begin dit jaar zijn ontstaan. In augustus bereikte de hype een hoogtepunt bij OpenSea.io (Waar Ethereum NFT’s worden verhandeld), met een handelsvolume van meer dan $3 miljard.

In dit artikel legt Maarten van dejongebeleggerij.nl uit wat NFT’s zijn, waar je ze kan kopen en hoe het komt dat sommige zo duur zijn. Maarten is een collega blogger/content maker. Ik heb hem gevraagd om deze blog voor jullie te schrijven, omdat hij behoorlijk wat ervaring heeft met NFT’s (Non-Fungible Tokens).

Wat is een NFT?

Een NFT staat voor non-fungible token en betekent dat een token uniek is en dat die niet vervangen kan worden. Dit is anders dan bij een bitcoin of een andere cryptocoin, die tokens zijn gelijk aan elkaar. Wanneer je bijvoorbeeld 1 bitcoin ruilt voor een andere bitcoin is de waarde gelijk aan elkaar en zijn ze niet te onderscheiden van elkaar. Dit is anders bij een NFT, doordat ze uniek zijn kan je ze niet onderling met elkaar uitwisselen en zorgt zo voor digitale schaarste en worden ze zeldzaam. Je kan een NFT zien als een schilderij waarbij er slechts één exemplaar van is. Via de blockchain kan gemakkelijk achterhaald worden wie de eigenaar is van de NFT en welke mogelijke nep NFT’s in omloop zijn.

Waar kan je NFT’s kopen?

NFT’s kan je kopen op verschillende platformen, waarvan OpenSea de bekendste is. Dit is een NFT-platform op de Ethereum blockchain. Om een NFT daar te kopen heb je eerst een digital wallet nodig om een account aan te maken. Persoonlijk maak ik gebruik van een MetaMask Wallet.

Wanneer je een digital wallet hebt, is de volgende stap het kopen van Ethereum op een crypto exchange, zoals Bitvavo of Binance. Daarna verstuur je de Ethereum van Bitvavo naar je MetaMask wallet. Als je gebruik maakt van Bitvavo kan je dit makkelijk versturen door bij Ethereum op de knop Opnemen te drukken en vervolgens je wallet adres te kopiëren, om het vervolgens te versturen.

Wanneer je dat hebt gedaan krijg je binnen 5 minuten een bevestiging dat het op je wallet is gestort en kan je via wallet inloggen op OpenSea en kan je een NFT kopen.

Naast de Ethereum blockchain kan je ook NFT’s kopen op andere blockchains, zoals die van Solana, Cardano of Avalanche.

Voorbeelden van NFT’s

Op moment van typen worden miljoenen NFT’s aangeboden, in de vorm van verzamelobjecten, plaatjes, kunstwerken, gifs en unieke skins in games.

In dit artikel wordt besproken wat de 5 duurste NFT’s ooit zijn. Op plek 1 staat het kunstwerk van Beeple: Everydays The First 5000 days. Dit kunstwerk is in maart 2021 verkocht voor $69 miljoen!

Duurste NFT

Wat geeft NFT’s zn waarde?

Er zijn meerdere reden waarom NFT’s zo duur zijn en in waarde stijgen. Hieronder vind je de redenen waarom bepaalde NFT’s in waarde stijgen en zo gewild zijn:

  1. Uniek – Elke NFT is uniek. Het is de enige van zijn soort en er kan geen andere NFT met hetzelfde tokennummer zijn. Dit kan trouwens ook worden geverifieerd op de blockchain en kan iedereen worden gezien.
  2. Collectible – NFT’s kunnen gezien worden als verzamelobjecten, net als vroeger met voetbalplaatjes of Pokémonkaarten. Mocht je in het bezit zijn van een collectible NFT, dan kan deze in verloop der jaren flink gaan stijgen.
  3. Status – Misschien wel de belangrijkste reden waarom bepaalde NFT’s een hoge waarde hebben, door de status die je hebt als je een token bezit van een NFT-project. Kijk bijvoorbeeld naar CryptoPunks, die in 2017 zijn uitgebracht. Dit is een collectie van 10.000 NFT’s en een van de eerste NFT-projecten. De meest zeldzame CryptoPunks zijn dit jaar verkocht voor minimaal $5 miljoen per stuk!
  4. Voor altijd – NFT’s zijn voor altijd. De gegevens & de token zelf kunnen niet verwijderd worden op de blockchain. Je houdt de token altijd als je hem vast blijft houden.

Laat even weten wat je van deze gastblog vind in de reacties en beloon Maarten van de dejongebeleggerij.nl door hem op Instagram te volgen!