Inhoudsopgave

Wat is een (BTC) Hardware Wallet?

Een (BTC) hardware wallet is een fysiek apparaat dat speciaal is ontworpen om veilig en offline jouw Bitcoin (BTC) te bewaren. In tegenstelling tot software wallets, die op een computer of mobiele telefoon zijn geïnstalleerd, is een hardware wallet een afzonderlijk apparaat dat alleen verbonden wordt met het internet wanneer het nodig is om transacties uit te voeren. Dit maakt hardware wallets veel veiliger dan software wallets, omdat het risico van hacking of malware-infectie wordt verminderd.

Hoe werkt een hardware Wallet?

Een hardware wallet werkt door uw privésleutel op te slaan op het apparaat. De privésleutel is de enige manier om toegang te krijgen tot jouw Bitcoin (crypto), dus het is van cruciaal belang dat deze veilig wordt opgeslagen. Bij een hardware wallet wordt de privésleutel opgeslagen op een chip die is geïntegreerd in het apparaat, zodat deze niet kan worden gehackt of gekopieerd. Als backup krijg je een reeks woorden deze dien je offline te noteren en op een veilige plek te bewaren. Stel er gebeurt ooit wat met de hardware wallet of je raakt je inlog code kwijt is dit de manier om alsnog bij je Bitcoin/crypto te komen.

Er zijn verschillende soorten BTC hardware wallets op de markt, elk met hun eigen unieke kenmerken en functies. De populairste hardware Wallet is die van Ledger. Sla je crypto veilig op en bestel direct je Ledger via deze link en ontvang €10 aan Bitcoin.

Waarom is een hardware Wallet veiliger dan crypto op een exchange bewaren?

Een hardware wallet is veiliger dan een exchange omdat het uw privésleutel offline opslaat, in tegenstelling tot een exchange die uw privésleutel online opslaat. Exchanges zijn een veel voorkomende doelwit voor cybercriminelen, omdat ze vaak grote hoeveelheden digitale valuta opslaan die kunnen worden gestolen. Hackers kunnen ook toegang krijgen tot uw privésleutel als ze de servers van een exchange kunnen hacken, waardoor uw BTC onherstelbaar verloren gaat.

“Not your keys, not your coins”

Dit is een bekende uitdrukking in crypto land. Het betekend dat als je zelf niet de Privat key van je wallet in beheer hebt dat het feitelijk niet jouw coins zijn. Dit kan je vergelijken met de bank. Een hardware wallet geeft je  meer controle over uw privésleutel en uw BTC, omdat u de enige bent die toegang heeft tot het apparaat. Bij een exchange heeft u geen directe controle over uw privésleutel, en in sommige gevallen kan een exchange besluiten om uw account te bevriezen of te beperken als ze vermoeden van frauduleus gedrag.

Tips: bij het kopen van een hardware wallet?

  • Koop je hardware wallet nooit bij vage webwinkels. Zij kunnen een veilige hardware wallet vervangen voor een wallet die je crypto zou kunnen stellen. Het beste koop je een hardware wallet bij het merk zelf bijvoorbeeld bij Ledger
  • Check bij ontvangst altijd of de doos dicht zit met een seal eromheen.
  • Neem de tijd voor de installatie en ben bij voorkeur alleen

Kijk de onderstaande video als je wilt weten hoe een hardware wallet werkt.