Inhoudsopgave

Wanneer winst nemen van je Bitcoin positie?

Wanneer een Cryptocurrency als Bitcoin snel stijgt zal je misschien niet direct een winst nemen denken. Je denkt misschien dit kan alleen maar hoger, ik ga een crypto miljonair worden? Echter zal de koers vroeg of laat ook weer een keer dalen. Een goed plan om je winst te maximaliseren en veilig te stellen is cruciaal.

Waarom winst nemen van Bitcoin en/of andere cryptocurrencies?

In deze blog neem ik Bitcoin even als voorbeeld. Bitcoin beweegt in cyclussen, waarin Bull en Bear markten elkaar afwisselen. Door deze forse prijsschommelingen kan het ook als investeerder fijn zijn om af en toe wat winst te nemen. Zelf doe ik dat met een deel van mijn positie en een deel “hodl” ik voor de lange termijn. Welke afweging je hierin maakt is uiteraard je eigen keuze waar je goed over na moet denken.

 

Welke strategie gebruiken om winst te nemen?

Net als bij het investeren zelf is het ook bij het winstnemen aan te raden om van tevoren een plan op te stellen. Een plan werkt beter dan zomaar wat te doen, omdat het rust en inzicht geeft en het voorkomt emotionele handelingen tijdens fomo (fear of missing out). Denk nu niet dat overkomt mij niet, dit gebeurt de beste zonder plan namelijk 😉 Om te voorkomen dat we flink uitschalen en de koers snel omhoog blijft gaan maken we gebruik van een DCA-strategie.

 

Hoe een Bitcoin Exit strategie opstellen?

Een exit plan voor Bitcoin (Crypto) opstellen kan soms best lastig zijn, omdat we ons meestal boven ATH gebied bevinden als dit aan de orde is. Of in elk geval een deel van ons plan bevindt zich hier. (Hier spelen verschillende factoren een rol, zoals instap moment en welke coin mocht je ook in andere coins zitten)

 Stock To Flow

Als ruime “voorspelling” hebben we het stock to flow model van PlanB. Dit model berekend een prijs door de stock (de hoeveelheid) door de Flow (nieuwe instroom) te delen. De prijs die hieruit ontstaat neemt exponentieel toe door de halvings van Bitcoin.

On chain data

On chain data is de data die we vanuit het Bitcoin netwerk halen. Bepaalde dingen, zoals de Bitcoin stromen van en naar exchanges is interessante data om in je achterhoofd te houden. (Je kan deze data vinden op de website van Glassnode)

 

Fibonacci extension

De Fibonacci extension tool is eigenlijk het enige wat ons wat harde cijfers kan geven. Deze tool rekende namelijk levels uit vanuit voorgaande prijsactie. Dat maakt het een kruising tussen feiten en voorspellen. In het algemeen zal je zien dat prijs interactie heeft met deze levels. Dat komt ook, omdat veel traders deze tool gebruiken en hem allemaal ongeveer op dezelfde punten plaatsen. Het is wel goed om in je achterhoofd te houden dat ook dit geen garantie is. (Deze tool kan je in chart programma’s als TradingView vinden)

 

Meer uitleg  

Wellicht is deze uitleg nog niet helemaal duidelijk en krijg je er liever een beeld bij? Bekijk dan deze video. Vergeet hem geen like te geven en je te abonneren om mijn kanaal.