Inhoudsopgave
Is het verstandig om in Bitcoin te investeren (voor de lange termijn)?
Veel mensen vragen zich af of het verstandig is om in Bitcoin te investeren. Zeker nu Bitcoin en andere Cryptocurrency (alt-coins) steeds populairder worden. In deze blog lees je informatie over Bitcoin die je gaat helpen deze vraag voor jezelf te beantwoorden.
Wat is Bitcoin?
Bitcoin is een digitale decentrale munt die gebruikt maakt van blockchain technologie. Er is geen bank nodig om transacties met elkaar uit te voeren. De transacties lopen bij Bitcoin via de Blockchain en dat is een decentraal (computer) netwerkt. Een blockchain netwerk als die van Bitcoin bestaat uit allemaal nodes (de miners). De miners minen de nieuwe blocken door hun computerkracht in te zetten en moeilijke berekeningen op te lossen. Hiervoor krijgen ze een beloning die bestaat uit nieuwe Bitcoins en de transactie fee die betaald wordt door de mensen die transacties maken.
Wat is Blockchain?
Een blockchain is in normaal Nederlands (visueel gezien) een digitale ketting met blokken. Elk blok bevat informatie en bevat een unieke code, waardoor het block traceerbaar is. Om de zoveel tijd wordt er een nieuw blok toegevoegd aan de blockchain. Bij Bitcoin is dat gemiddeld om de 10 minuten. Een blok dat eenmaal is toegevoegd aan de ketting kan niet meer gewijzigd worden of verplaatst worden. Dat komt omdat het een decentraal netwerk is, waarbij iedereen een kopie heeft.

Waarom bestaat Bitcoin?
Veel mensen die voor het eerst in aanraking komen met Bitcoin vragen zich af waarom het überhaupt bestaat. Bitcoin is de eerste Cryptocurrency en is opgericht in 2008. In deze periode kenden we een wereldwijde krediet crisis (die naar mij mening nog steeds niet is opgelost). Bitcoin is geboren uit onvrede van ons huidige monetaire systeem en afkeer tegen traditionele manier van bankieren.
Weetje:
De oprichter van Bitcoin is anoniem en beter bekend als Satoshi Nakamoto.
Waarom is Bitcoin (zoveel) geld waard?
De waarde van Bitcoin is de afgelopen jaren enorm gestegen. Veel mensen vragen zich af hoe dat kan. De meningen zijn hier natuurlijk ontzettend over verdeeld. De een gelooft heilig in Bitcoin en de ander noemt het een zeepbel. Ik ben ervan overtuigd dat Bitcoin niet zomaar zoveel waard is geworden.
Schaarste
Bitcoin is met een max van 21 miljoen Bitcoins ontzettend schaars. Momenteel zijn er 18,8 miljoen Bitcoins in omloop en het minen ervan gaat steeds langzamer door de halvings in de block beloningen. Om de 210.000 blokken vindt er een halving plaats (ongeveer elke 4 jaar). Bitcoin lijkt dus best wel op een digitale variant van goud. Echter zie ik Bitcoin niet als de complete vervanger van goud.
Koopkracht beschermen en geld laten renderen
Steeds meer mensen zien in dat geld op de bank staat te verdampen en zijn opzoek naar plekken waar het wel rendeert. Beleggen in het algemeen is om die reden steeds populairder geworden. De crypto markt is nog relatief klein en hierdoor is het potentiele rendement ook hoger. (Er is minder geld nodig om Bitcoin of andere munten in beweging te brengen.) Uiteraard is het risico door de volatiliteit ook hoger.
Vertrouwen
Steeds meer mensen vertrouwen ons huidige monetaire beleid niet meer en zijn op zoek naar een alternatief. Veel mensen hebben vertrouwen in Bitcoin en slaan hier hun koopkracht in op en we zien dat steeds meer mensen zich hierbij aansluiten. De vraag naar Bitcoin neemt dus toe, terwijl het aanbod van Bitcoins in omloop daalt. (Met in omloop bedoel ik Bitcoins op de Exchanges, veel mensen die Bitcoin lang willen bewaren slaan het op hun eigen wallet op.)
Weetje:
Als je Bitcoin langdurig bewaard noem je dit in de crypto jargon Hodl.
Wat is de prijs verwachting van Bitcoin?
Mocht je langzaam geïnteresseerd raken in Bitcoin, dan wil je natuurlijk weten hoeveel Bitcoin in de toekomst waard kan worden. Helaas heb ik ook geen glazenbol en kan ik het je dus niet exact zeggen, maar doormiddel van een bewezen model kan ik je wel een indicatie geven.
Stock to Flow model (S2F)
Het stock to flow model is een bijzonder model ontwikkeld door Plan B. Het idee achter stock to flow is niks nieuws. Het is een gebruikelijk model dat ook veel door edelmetaal analisten gebruikt wordt.
Hoe werkt het?
Stock = De hoeveelheid wat van het goed bewaard wordt
Gedeeld door de Flow
Flow = De hoeveelheid die ieder jaar geproduceerd wordt. (Die neemt dus af)
De blauwe lijn is de uitkomst van de stock to flow berekening en de gekleurde stippen de prijsontwikkeling van Bitcoin. Bitcoin zou dus aan het einde van de bull markt (2021 á 2022) boven de 100.000 dollar kunnen komen. Let op: Natuurlijk is ook dit model geen 100% garantie.
Hoe kom ik aan Bitcoin?
Je kan op een aantal verschillende manieren aan Bitcoin komen.
Minen
Door het te minen kan je Bitcoins ontvangen. Hiervoor is wel (duur) apparatuur nodig en de benodigde kennis. (Voor de meeste mensen niet de beste optie)
Ontvangen
Als bedrijf of als individu zou je kunnen kijken of je jezelf in Bitcoin kan laten betalen i.p.v. euro’s.
Kopen
Als belegger komen we vrijwel altijd bij deze optie uit. Bitcoins kopen is vandaag de dag ook zeer eenvoudig.
Top artikel of Bitcoin!
Dankjewel!