Inhoudsopgave

Hoe werkt ByBit? 

Ben je benieuwd hoe ByBit werkt en/of het een fijne exchange (Crypto Trading platform) is? In deze blog lees je een uitleg van ByBit (met o.a. een stappenplan hoe je een order plaatst op ByBit) en daarna lees je mijn persoonlijke ervaring.


Wat kan je met ByBit?

ByBit is een crypto handelsplatform. Wat betekend dat je er verschillende cryptocurrencies kan verhandelen. Het platform richt zich op traders en niet op investeerders. Het is wel mogelijk om via een 3e partij crypto te kopen via ByBit, maar je kan beter bij brokers als Bitvavo je coins kopen en ze verzenden (via de blockchain) naar ByBit.


Voor wie is ByBit?

ByBit is een platform voor crypto traders. Het crypto handels platform kan zowel door ervaren als onervaren traders gebruikt worden. Je moet natuurlijk wel wat dingen weten als beginner. (Deze dingen lees je in deze blog) Ook is het altijd verstandig om een nieuw platform uit te proberen met een klein (oefen) bedrag.


Wat kan je traden op ByBit?

Op ByBit kan je verschillende cryptocurrencies traden. Bekende coins als Bitcoin en Ethereum, maar ook steeds meer verschillende alt-coins.

Derivaten traden (Inverse Perpetual contracten)

Bij ByBit is het mogelijk om met derivaten van verschillende coins te traden, zoals Bitcoin. Zeker de Inverse Perpetual optie kent een hoop voordelen t.o.v. spot/usdt traden. Met deze vorm van traden heb je een Bitcoin (of andere geschikte coin) positie en die gebruik je om te traden. Je zet de positie dus niet steeds om van fiat (dollar) naar BTC en weer terug.


Hoe werken derivaten?  

Je koopt met je Bitcoin contracten (je voert het aantal wel in USD in). Maak je winst dan groeit je Bitcoin positie. Het klinkt misschien een beetje lastig, maar dat is het niet. Je gaat er met BTC in en je komt er met BTC uit. Het is een voordeel als je meer Bitcoin wil vergaren en je profiteert dubbel. (Winst van het traden + Stijging van Bitcoin t.o.v. de Dollar/Euro)


Spot/USDT traden

Wil je meer dollars of wil je een ruimer aanbod alt-coins traden? Dat kan natuurlijk ook. Je handelt dan tegenover een stable coin (USDT). Je gaat er met een coin die de dollar vertegenwoordigd in en weer uit. Dat is een voordeel als je in een bear markt trade of als je trade voor winst en niet om ook je hodl positie te vergroten.


Limit order

Een limit order is een order die je van te voren instelt. Je geeft dus vooraf al een prijs op. Deze order zal je als trader het vaakste gebruiken, omdat je trades kan plannen en de kosten zijn lager. Je bent met een limit order namelijk een markt maker en deze word op ByBit beloont met een een negatieve fee. (je krijgt dus geld toe.)


Marktorder

Een marktorder werkt heel simpel. Je geeft een positie grote op en stelt een stop loss in. Vervolgens wordt deze order direct gevuld tegen de marktprijs. De fee is aanzienlijk hoger, omdat je een markt taker bent.


Conditional orders

Dit zijn aanvullende orders. Ze werken met een trigger prijs. Op het moment dat de trigger prijs geraakt wordt gaat er een limit of markt order naar het orderboek. Je kan deze orders gebruiken om bijvoorbeeld van tevoren je tp’s (winstnemingen) in te stellen of om een stop loss in te stellen als je een add-on maakt (een positie die je verkleind hebt weer vergroten). Het is dan slim om het vinkje close-on-trigger aan te zetten, omdat je voor een stop loss een markt order gebruikt. Zo weet je zeker dat er niet persongeluk andere posities geopend worden.


Leverage (hefbomen)

Het is op Bybit mogelijk om leverage te gebruiken. Hiermee kan je meer geld gebruiken dan er op je account staat. Je leent geld van de exchange (ByBit). Dit is een hele mooie tool als je hem begrijpt en een hele gevaarlijke tool als je hem (nog) niet begrijpt. Ik raad het gebruik hiervan aan beginners af. (Als je de hefboom op X1 zet gebruik je geen hefboom.) Wel is het fijn om deze mogelijkheid voor later te hebben, want als je door hebt hoe je hem moet gebruiken is het erg handig en kan je er meer winst mee maken.


Hoe plaats ik een order op ByBit?

In dit deel van de blog ga ik stap voor stap met je doornemen hoe je een order plaatst. (In de toekomst zal ik hier ook een video over maken, abonneer je dus alvast even op mijn Youtube kanaal.)


Order plannen

Voordat je aan de slag gaat met ByBit moet je de trade eerst voorbereiden in een chart programma als TradingView. Als je dat gedaan hebt kan je de trade in gaan voeren in ByBit.


Stap 1: Order kiezen

Als eerste dien je aan de rechterkant de juiste order te kiezen. In dit geval selecteer je de limitorder. Vervolgens vul je de orderprijs in en de hoeveelheid (Qty) in.


Stap 2: Stop loss

Tijdens het maken van je plan heb je een plek gekozen voor je stop loss. Ga je long? Dan vink je “buy long with sl/tp” aan en als je short gaat “sell short with sl/tp”. Je vult dan in het vak stop loss de uit stop prijs in. Het vakje take profit laat je leeg, tenzij je de hele order in een keer wenst te sluiten.


Stap 3: Wat betekenen de opties die ik aan kan vinken?

Post only = je order zal 100% zeker een limit order worden. Kan tijdens een scalp trade soms handig zijn om te voorkomen dat het alsnog een marktorder kan worden. (Zeker als de marktprijs al vrij dicht bij je entry is)

Reduce-only = De positie zal alleen maar verkleind worden. Tijdens het plaatsen van een trade laat je deze dus uitstaan. Wanneer gebruik je dit wel? Stel je hebt nog geen tp’s staan als je al in positie bent. Echter is het niet nodig om deze optie te gebruiken. Je kan namelijk niet long en short te gelijk zitten. Zit je long en je zet daar een short tegenover zal je positie altijd verkleind worden.


Stap 4: Controleren en Long of Short plaatsen.

Controleer altijd alles even. Een typ fout is snel gemaakt gemaakt. Als alles klopt druk je op Buy Long of Sell Short. Afhankelijk van de richting die je op wenst te gaan.


Stap 5: Winstnemen (Take profit of tp’s)

Uiteindelijk wil je dat als de trade de goede kant op gaat winst nemen. Je kan de tp’s van tevoren als instellen of pas als je in positie bent. Als je al in postitie bent dan kan je een limitorder gebruiken die tegenovergesteld is aan je positie. Ben je nog niet in positie dan gebruik je een conditional order. Als triggerprijs geef je de instapprijs op en vervolgens klik je op limit en vul je daar je tp in. (Wil je meerdere tp’s plaatsen? Dan herhaal je dit proces.)


Mijn persoonlijke ervaring (review) met ByBit

Zelf ben ik zeer tevreden over ByBit. Het is een fijne exchange met een (heel belangrijk) goede liquiditeit. Voor een trader is dit erg belangrijk, want anders kunnen de prijzen tijdens een volatiele periode te ver doorschieten. Ook is ByBit zich continu aan het verbeteren, waardoor het een steeds gebruiksvriendelijker platform aan het worden is. Tuurlijk zijn er dingen die nog beter kunnen naar mijn idee, maar ByBit is mijn favoriete platform als het op traden aan komt. Ik zou het iedereen aanraden. ByBit kan in het begin voor beginners misschien wat lastiger zijn, maar het leren op een platform waar je mee vooruit kan is juist een voordeel. Je zou ook kunnen traden met de meeste brokers, maar daar mis je vroeg of laat functies.


Meld je gratis aan bij ByBit

Denk je dat ByBit misschien wat voor jou is? Maak dan gratis een account aan en probeer het uit.

Aanmelden: 

Stap 1: Klik hier om een gratis account aan te maken.

Stap 2: Doorloop de stappen

Stap 3: Stel twee stap verificatie in. (Dit soort voor extra beveiliging van je account.)

Stap 4: Maak coins (bijvoorbeeld BTC) over van een broker naar ByBit