Inhoudsopgave

Inflatie 7,6% – Wat moet je doen?

We zijn er door torenhoge inflatie in combinatie met een rente van praktisch nul het afgelopen jaar 7,6% op achteruit gegaan. Dat betekend elke €100,- van een jaar geleden nu nog maar €92,40 waard is. In dit artikel lees je wat inflatie is en wat je er tegen kan doen.

Wat is inflatie?

De definitie van inflatie volgens van Dale “waardevermindering van het geld, hetgeen leidt tot prijsstijgingen”. Wanneer prijzen van goederen of diensten duurder worden noemen we dat inflatie. Wanneer de prijs van goederen of diensten goedkoper worden noemen we dat deflatie. In een economie zonder bemoeienis van de overheid (centrale banken) zou dit proces natuurlijk verlopen. In ons stelsel hebben we te maken met een economie die steeds meer gestuurd word door centrale banken. Om de economie te stimuleren streven centrale banken naar 2% inflatie per jaar. Volgens verschillende economen zou dat ideaal zijn. (het is niet vreemd om hier vraagtekens bij te hebben) In de praktijk worden veel goederen en diensten dus niet duurder, maar verliest de valuta zijn waarden. Centrale banken hebben deze ruimte, omdat onze valuta’s ongedekt (ook wel bekend onder de naam fiat) zijn. Ongedekt betekend dat ze niet aan bijvoorbeeld goud gekoppeld zijn. 

Is inflatie slecht?

Er is veel discussie over of inflatie nu goed of slecht is. Een beetje geldontwaarding zorgt er volgens de theorie voor dat mensen meer gaan consumeren wat zorgt voor economische groei. Te veel inflatie kan echter extreme gevolgen hebben en de economie juist de afgrond in sturen. Denk maar eens aan landen waar ze in hyperinflatie terecht kwamen. Kijken we naar alle voorbeelden in de geschiedenis van ongedekte valuta’s die onderhevig waren aan inflatie, dan zijn deze in alle voorbeelden naar de intrinsieke waarde van nul gegaan. Nu hoef je niet bang te zijn dat dit morgen met de Euro of de Dollar gebeurt, maar het is wel goed om te weten dat deze situatie niet eeuwig houdbaar is als er geen structurele oplossing komt vanuit centrale banken.

Inflatie is een behoorlijk complex onderwerp. Wil je hier meer over leren? Bekijk dan de video’s over inflatie die ik de afgelopen maanden heb gemaakt op mijn Youtube kanaal.

Wat kan je doen om je koopkracht te beschermen?

Inflatie is een typisch voorbeeld van iets wat buiten de cirkel van invloed ligt van de gemiddelde burger. Je kan als individu dus helemaal niks doen aan dit percentage. Waar je wel invloed op kan hebben is je eigen vermogen. Staat dat nu op een spaarrekening te verdampen of heb je het geïnvesteerd? Vroeger zou het helemaal geen gek idee zijn om een groot deel van je totale vermogen langdurig op een spaarrekening op te slaan. Je kreeg hier tenslotte een aardig rente percentage over. We zien dat nog steeds veel Nederlanders opgevoed worden met “je moet sparen voor later”. Ik ben het eens dat het verstandig is om een goede spaar buffer aan te leggen, maar alles wat je kan missen kan je naar mijn mening beter op andere plekken bewaren. Plekken waar het rendement op brengt om op ze minst zijn koopkracht te behouden.

Beleggen

De optie naast sparen is beleggen. In veel beleggingscategorieën is het wel nog steeds mogelijk om een positief netto rendement te maken. Denk aan de aandelenmarkt, edelmetalen (grondstoffen) en de cryptomarkt (Bitcoin). Door naar publicaties te gaan kan je per categorie meer informatie vinden en ik raad je ook aan om mijn YouTube kanaal te bekijken. In het algemeen geld bekijk wat er bij jouw situatie past en zorg dat je daarnaast een goede spreiding aanbrengt. Met spreiding bedoel ik niet alleen een spreiding tussen verschillende assets en bij aandelen verschillende sectoren, maar ook het spreiden van je aankoop momenten.

Investeren The King Of Money

Uit de geschiednis blijk dat er één echte king is als het gaat om geld en dat is goud. Goud is in mijn opinie de meest zekere manier om koopkracht lang in op te slaan. Kies dan wel voor fysiek goud, want dan ben je ook bij een echte financiële situatie zeker van je zaak. Bij contract goud blijken er achteraf nog al eens wat dingen niet te kloppen.

Direct veilig goud of zilver kopen of meer informatie inwinnen? Ga naar Goudzaken 

 

Belangrijke tip van Investeringspraat: Verdiep je echt eerst goed in alles voordat je begint.