Inhoudsopgave

Inflatie stopt pas als het te laat is

Het gaat de laatste maanden bijna wekelijks over inflatie. Echter weten veel mensen helemaal niet wat inflatie is en dat is niet gek. Zogenoemde experts en de media vertellen ons namelijk niet de waarheid over inflatie. Ergens snap ik dat zelfs wel, omdat als iedereen de waarheid weet over inflatie dan eindigt dit monetaire tijdperk nu direct.

Ps. Dit is geen complot blog, maar gebaseerd op lessen uit het verleden.

Wat is inflatie? 

Inflatie betekend het opblazen van de valuta hoeveelheid. Figuurlijk uitgedrukt als het bijdrukken van geld.  Een effect daarvan is prijsinflatie, beter bekend als de CPI cijfers die we vaak horen in het nieuws.

Centrale banken streven naar een CPI van 2%, dit zien zij als normaal binnen ons monetaire systeem. Om de economie richting dit cijfer te sturen hebben ze verschillende middelen die ze kunnen in zetten om te economie aan te jagen of af te remmen. Met andere woorden ze kunnen meer of minder inflatie creëren.

Waarom is inflatie een probleem?

Inflatie is een probleem, omdat het altijd uiteindelijk lijd tot een waardeloze valuta. Dat komt omdat beleidsmakers is het begin controle hebben over inflatie en op een bepaald moment nog steeds denken deze controle te hebben, terwijl ze deze al lang verloren zijn. Vanaf dat moment worden er excuses verzonnen voor het prijsinflatie cijfer dat veel hoger is dan de target. Echter is de reden heel duidelijk er is door een bepaalde gebeurtenis gekozen om deze “op te lossen” door krediet uit het niets te creëren. (Het bijdrukken van geld).

Uiteindelijk zal dit lijden naar hyperinflatie, omdat steeds meer mensen hun vertrouwen in de valuta volledig verliezen.

Wat is een fiat valuta?

Een fiat valuta is de naam voor het soort valuta dat wij nu kennen. Het betekend heel grof gezegd een valuta die enkel gebaseerd is op vertrouwen en verder op niks.

De rol van Goud

Gaan we terug naar het verleden dan blijkt dat goud voor ons (de mensheid) al duizenden jaren waarde heeft en ook verschillende keren valuta’s deze bescherming heeft gegeven.
Meer leren over goud? Lees deze blog: Waarom goud kopen?

Hoe bescherm je jezelf tegen inflatie?

Uiteindelijk wil je naast kennis van zaken een ding en dat is zelf geen slachtoffer worden van inflatie. Dat voorkom je door in zogenoemde winners te investeren en daar valt grofweg alles onder wat door de overheid niet bij te printen of te manipuleren is, denk hierbij aan edelmetaal, aandelen en Bitcoin.

Online fysiek goud kopen? Neem een kijkje bij Goudzaken