Inhoudsopgave
Waarom is de wereld toe aan neutraal geld?
Momenteel gebruiken de meeste mensen een vorm van geld die niet neutraal is. Denk hierbij aan valuta’s als de Euro en de Dollar. Deze worden door centrale partijen beheerd en ook de regels/beleid rond om zo’n munt worden door een of enkele partijen bepaald. In eerste instantie lijkt hier weinig mis mee, maar als je er dieper in duikt kan je vele problemen herleiden naar dit systeem. Dat overigens in het ene land beter functioneert, dan in het andere land. In deze blog wil ik de belangrijkste problemen kort beschrijven en ook een aantal oplossingen benoemen.
Kijk je liever een video? Bekijk dan deze video hierover op mijn YouTube kanaal.
Welke problemen kent ons monetaire systeem?
Ons monetaire systeem is een zogenoemd fiat geld systeem. Dat betekent dat onze munten (De verschillende valuta’s) enkel gebaseerd zijn op vertrouwen. Er is geen koppeling meer met bijvoorbeeld goud. Een koppeling met goud in een monetair systeem zorgt ervoor dat centraal bankiers gedwongen een gedisciplineerd beleid moeten voeren. Er kan niet meer geld geprint worden dan dat er goud bij komt en zoals je wellicht weet is goud behoorlijk schaars.
Helaas is deze koppeling er al jaren (sinds 1971) niet meer. Ook zijn precies de gevaren van een fiat systeem werkelijkheid geworden. Centraal bankiers die een beleid voeren dat op de korte termijn gewin oplevert, maar op de lange termijn een monetaire ravage op levert. Gelukkig ervaren wij in de westerse landen momenteel enkel nog de medium bewerkingen van dit beleid. In andere landen (denk aan Venezuela) hebben ze de ravage (hyperinflatie) al meegemaakt.
Het grootse probleem van elk fiat systeem is inflatie. Inflatie zorgt ervoor dat de koopkracht van een valuta afneemt. Zolang de spaarrente hoger is dan de inflatie beperk je dit probleem aanzienlijk. Stel er is 2% inflatie, maar je krijgt 5% rente over je spaargeld. In dat geval is het nog steeds zinvol om euro’s op een spaarrekening aan te houden. Je nettorendement is immers +3%. Nu is deze situatie al jaren geschiedenis. De rentes zijn of net boven nul of zelfs negatief. In deze situatie dwingt het beleid je om je geld uit te geven of het op andere plekken te laten renderen. De lage rentes in combinatie met geld creatie veroorzaken een uit de hand lopende inflatie. Deze is niet zomaar te stoppen, omdat centrale banken een verkeert beleid van decennia niet zomaar kunnen omkeren. Door de extreme schuldenberg kan je de rente bijvoorbeeld niet meer verhogen naar normale proporties. Dat zou een massa faillietcementen golf veroorzaken en dat zal niet enkele privateninstellingen en natuurlijke personen de kop kosten, maar hele landen.
Welke problemen kent ons valuta (geld) transactie systeem?
Om te beginnen is ons transactie systeem verschrikkelijk ouderwets en duur. Ik moet er wel bij vermelden dat “ons” staat voor het wereldwijde betaalsystemen. In Nederland mogen wij in het beginsel niet klagen, maar dat betekent niet dat het hier perfect is.
In veel 2e en 3e wereldlanden hebben veel mensen geen toegang tot een fatsoenlijk betaalsysteem. Veel mensen kunnen dus niet online bankieren, terwijl hier vaak wel behoefte aan is. Ook is er veel sprake van (legale) corruptie. Bijvoorbeeld in veel Zuid-Amerikaanse landen. Wil je bijvoorbeeld geld overmaken naar je familie vanuit een ander land waar je als gastarbeider werkt, dan is dat een duur een tijdrovend proces. Het kan weken duren voordat een transacties verwerkt is en soms gaat bijna de helft van het bedrag op aan fees (transactie kosten).
Bij ons in Europa is het een stuk beter geregeld. Inmiddels kunnen we 24/7 snelle transacties onderling verrichten tegen hele lagen kosten. In webshops kan je met een paar klikken afrekenen via Ideal. We kunnen stellen dat het op dagelijkse basis best goed werkt, maar het is al anders als je zakendoet met bijvoorbeeld de Verenigde Staten.
Het verhaal in het westen krijgt een compleet andere wending als je in de praktijk ervaart dat jouw geld op een bankrekening eigenlijk helemaal niet van jou is. Banken of overheden kunnen daar met een druk op de knop een einde aanmaken en jouw tegoeden tijdelijk of permanent blokkeren. Als dat enkel zou gebeuren bij zware criminelen is het begrijpelijk, maar het kan theoretisch bij iedereen gebeuren. Stort je na de verkoop van verschillende eigendommen verschillende keren contant geld. Kans op tijdelijke blokkeringen tot je met bewijzen komt van de herkomst. Maak je geld over van een crypto exchange naar je bankrekening. Ook nu heb je kans op een tijdelijke bevriezing van je bankrekening en een waarschuwing bij sommige banken. (Bijvoorbeeld de zakelijke gebruikers van de Rabobank)
Helaas gaat het nog veder. Heb je een andere mening of duurt je demonstratie te lang. Ook dan zien we tegenwoordig in westerse democratische landen dat bankrekeningen bevroren kunnen worden om dat soort redenen. Naar mijn mening zouden dit soort maatregelen alleen in uiterst zeldzamen situaties gebruikt mogen worden en absoluut niet voor zeer onschuldige dingen als een verboden demonstratie.
Hoe bescherm jij jezelf tegen een falend geld systeem?
Een complete oplossing bedenken voor zo’n complex onderwerp is een enorme uitdaging, omdat je met zeer veel factoren te maken hebt. Plus het staat buiten de zogenoemde cirkel van invloed de meeste onder ons. Waar we wel serieus mee aan de slag kunnen. Hoe zorg ik als individu dat ik een back-up heb en hoe bescherm ik mijn koopkracht? In het laatste deel van deze blog wil ik hier antwoord op geven. Ik wil het vooral hebben over edelmetaal en Bitcoin. Natuurlijk zijn er voor het onderwerp koopkracht/ vermogen op bouwen en behouden ook nog andere opties, zoals aandelen en vastgoed.
Edelmetaal
Edelmetaal (goud en zilver) is zeer geschikt om koopkracht voor de lange termijn in op te slaan. Goud en zilver hebben beide een zeer lange geschiedenis en bewijs dat het duizenden jaren kan functioneren als geld. De schaarste en duurzaamheid maakt het hier zo geschikt voor.
Ook kan edelmetaal je een back-up bieden mocht je niet meer kunnen betalen met onze huidige valuta’s. Alleen is het wel beperkt tot fysieke transacties. Je zou het dan op transactie gebied moeten zien als vervanger van cash betalingen.
Edelmetaal kopen? Ga naar Goudzaken.nl
Bitcoin
Bitcoin is nog erg nieuw en voor vele lastige materie. Er zijn erg veel meningen over Bitcoin. De een gelooft er heilig in en de ander noemt het een piramide spel. In deze blog richt ik me liever tot de feiten. Een van de belangrijkste feiten van Bitcoin is dat het net als edelmetaal ook buiten het financiële systeem staat. Ook discrimineert het niemand en sluit het niemand uit van het systeem. Dat maakt Bitcoin ook een neutrale vorm van geld. Het voldoet dan niet aan alle eisen van geld, maar na goud en zilver komt het er wel het dichtste bij in de buurt.
Er is namelijk een schaarste van maximaal 21 miljoen Bitcoin die in de loop der jaren digitaal gedolven moeten worden door de rekenkracht van computers. Ik wil er in deze blog veder niet te technisch op in gaan, maar ik raad iedereen zeker aan om zich erin te verdiepen, door bijvoorbeeld de White paper van Bitcoin te lezen.
Kort samengevat de digitale schaarste en de toenemende vraag naar Bitcoin door de andere eigenschappen zorgen ervoor dat het in waarde stijgt. Dat is de afgelopen jaren heel snel gegaan met een hele volatiele koers. Het is nog steeds een kleine markt en dat maakt het op de korte termijn een risicovolle asset, maar tegelijkertijd geeft dit op de lange termijn enorme kansen.
Welke oplossing kan Bitcoin concreet bieden? Bitcoin is een zeer mooie aanvulling op edelmetaal, omdat het goud en zilver precies aanvult op plekken waar het metaal te kort schiet. Bitcoin werkt namelijk met een blockchain, hierdoor kan je met iedereen over de hele wereld transacties doen. Snel, goedkoop en altijd, omdat geen enkele instantie je tegen kan houden. Je kan in theorie een enorme hoeveelheid vermogen bij je dragen zonder dat iemand het ziet, omdat het niet fysiek is. (Op een hardware wallet na)
Conclusie
Er zijn veel signalen die erop wijzen dat ons monetaire systeem het niet heel lang meer gaat uit houden. Dat betekent niet dat je hier bang voor hoeft te zijn. Het is alleen wel belangrijk dat je jezelf voorbereid, door jezelf erin te verdiepen en erover na te denken waar je jouw vermogen in stopt. Betreft transacties en betalingen gebeuren er af en toe ook raren dingen, maar denk ook aan simpele storingen. Op dat gebied is het naar mijn mening ook verstandig om back-up te realiseren voor jezelf.
Aanrader:
Met kennis heb je al een enorme voorsprong op de gemiddelde persoon. Een van de beste Nederlandse boeken om kennis op te doen over ons monetaire systeem, de geschiedenis ervan, goud, Bitcoin en meer is “van Goud tot Bitcoin” De auteurs van dit boek zijn ook de schrijvers van de artikels van Geotrendlines.
Ga voor meer lees tips naar de boekenplank
Mocht je dit verhaal op een andere manier willen bekijken? Bekijk dan deze YouTube video over dit onderwerp. Vergeet je ook niet te abonneren!