Inhoudsopgave
Starten met beleggen
Wil je leren beleggen? Leuk, beginnen met beleggen is erg populair tegenwoordig. Dat is natuurlijk niet voor niks. In de volgende alinea’s lees je waarom mensen starten met beleggen. Vervolgens lees je meer over de basis van beleggen, zoals de mogelijkheden.
Waarom starten met beleggen?
Wist je dat sparen voor de lange termijn zinloos is? De rente is extreem laag of zelfs al negatief, terwijl de inflatie wel gemiddeld 2% per jaar bedraagt. Het betekent dat (de koopkracht van) je spaargeld staat te verdampen als je niks doet. Twee procent per jaar lijkt niet zo veel, maar op de lange termijn is het extreem veel.
Voorbeeld: Stel je hebt 10 duizend euro. Na 10 jaar is de koopkracht van deze 10 duizend euro nog maar iets meer dan 8 duizend euro. Na 30 jaar zelfs nog maar 5,5 duizend euro. Wil je dit voorkomen? Gelukkig is er een oplossing, namelijk beleggen. Door te beleggen kan je ervoor zorgen dat je meer rendement maakt dan er inflatie is en in veel gevallen maak je nog meer rendement, waardoor jij je vermogen ziet groeien.
Andere Redenen om te beginnen met beleggen
Naast het beschermen van je koopkracht (waarde behoud van je vermogen) zijn er nog meer redenen om te beginnen met beleggen. Deze doelen zijn voor iedereen anders, maar ze hebben vaak allemaal met vermogen op bouwen en beschermen te maken. Voorbeelden van redenen waarom mensen starten met beleggen: Eerder (of beter) met pensioen kunnen, kinderen of kleinkinderen een goede start meegeven (bijvoorbeeld een studie betalen of meebetalen aan een huis), financiële vrijheid en zo zijn er nog velen andere doelen te benoemen.
Waarin kan je beleggen?
Er zijn verschillende opties als je wilt starten met beleggen. Deze noemen we ook wel asset categorieën. Vaak is het verstandig om in meerdere assetklassen te beleggen. Spreiding is namelijk essentieel voor een stabiele portfolio.
Beleggen in Aandelen
De aandelenmarkt is misschien wel de bekendste beleggingsmogelijkheid. Beleggers kiezen om verschillende redenen voor deze vorm van beleggen. Ze willen inspelen op de koersbewegingen van aandelen of ze investeren in een bedrijf voor het dividendrendement. (De winstuitkering die sommige bedrijven uitkeren aan de aandeelhouders.)
Beleggen in Exchange Traded Funds (ETF’)
Dit is een beleggingsproduct waarmee je op een goedkope manier “mandjes” met bijvoorbeeld aandelen kan kopen op de beurs. Een ETF wordt ook wel een Index Tracker genoemd. Dit product is zeer geschikt voor de kleinere belegger, omdat het met een aankoop voor een mooie spreiding zorgt. Ook is deze manier zeer geschikt voor de passieve belegger, omdat ETF’s passief beheerd worden.
Meer leren over ETF’s? Bekijk deze video. In de video geef ik je meer uitleg over ETF’s.
Investeren in Cryptocurrencies
Cryptocurrencies zijn virtuele munten die vrijwel allemaal werken via Blockchain technologie. Naast de Bitcoin kennen we duizenden alt-coins. Hier zitten mooie projecten tussen, maar helaas ook een hoop rommel. Deze markt is erg jong waardoor het potentiele rendement erg hoog kan liggen, maar het risico is ook erg hoog. Rendement en risico gaan namelijk hand in hand. Desalniettemin is het een zeer interessante markt die alleen al leuk is om te volgen en om in te beleggen als je tegen de koersschommelingen kan.
Lees ook: Investeren in Bitcoin wel of niet doen?
Investeren in Edelmetaal
Onder edelmetaal verstaan we metalen die niet of bijna niet op hun externe omgeving reageren. Voor beleggers zijn goud en zilver de twee bekendste edelmetalen om in te investeren. Goud en zilver hebben beide een trackrecord van meer dan zesduizend jaar en voldoen aan alle eisen van geld. (De euro voldoet hier niet aan.) Edelmetalen zorgen voor een stukje stabiliteit in een beleggingsportfolio en dienen als hedge. (Edelmetalen stijgen vaak als het minder gaat op de beurs en behouden hun koopkracht.)
Lees ook: Waarom investeren in goud?
Leningen/ crowdfunding/ obligaties
Je kan ook rendement behalen door je geld uit te lenen. Het rendement is tegenwoordig vaak niet super hoog meer, omdat de algemene rente laag staat. Het is wel een relatief veilige belegging. Platformen als NL Investeert zijn bijvoorbeeld voor kleinere beleggers interessant, omdat deze de creditwaardigheid o.a. controleren.
Overige
Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden, zoals NFT’s, Kunst, Vastgoed enzovoort. De hierboven beschreven vormen zijn naar mijn mening het belangrijkste om te kennen als beginnende belegger. Ben je benieuwd waar ik in beleg? Lees meer over mij
Beginnen met beleggen is zeker een belangrijke stap!