Inhoudsopgave
Waarvoor gebruik je de PE-Ratio?
Je gebruikt de PE-Ratio tijdens je fundamentele analyse als belegger om te kijken hoeveel keer je de winst betaald. In het Nederlands noemen we de PE-Ratio ook wel de koerswinst verhouding. In deze blog lees je wat een PE-Ratio betekend, hoe je de berekening maakt en wat de uitkomst zegt.
Wat is een PE-Ratio?
Een PE-Ratio is een interessante graadmeter om te bepalen of een aandeel onder of overgewaardeerd is. Echter is de koerswinst verhouding een hulpmiddel en niet in zijn eentje doorslaggevend. Er zijn namelijk verschillende factoren van invloed. Hier lees je straks meer over.
Wat doet een PE-Ratio?
Een PE-Ratio is een ratio die de koers en de winst met elkaar vergelijkt. De ratio zegt een belegger hoeveel keer hij/zij de winst moet betalen. Je vindt de PE-Ratio vaak terug in de statistieken van een aandeel, bijvoorbeeld bij je broker of op websites als Yahoo-finance.
Hoe bereken je een PE-Ratio?
De formule om de PE-Ratio van een aandeel te berekenen is eenvoudig. Je neemt de koers en deelt deze door de winst.
Twee soorten berekeningen
Er zijn twee verschillende methodes om de koerswinst verhouding te berekenen.
Methode 1: Gebruik de winst van de afgelopen 12 maanden.
Methode 2: Gebruik de verwachten winst voor de komende 12 maanden.
Natuurlijk kennen deze beide methodes voor- en nadelen. Bij de eerste methode gebruik je cijfers die kloppen, maar als belegger kijk je altijd naar de toekomst. Bij methode 2 gebruik je een voorspelling en het nadeel is dat je niet weet of deze uit gaat komen.
Mijn voorkeur gaat uit naar methode 1, omdat de PE-ratio een hulpmiddel is en ik liever feitelijke cijfers gebruik in mijn analyse.
Formule
De formule is: PE-Ratio=Koers/Winst
Voorbeeld:
Koers = €100,-
Winst = €10,-
Berekening: 100/10=10

Wat zegt de uitkomst?
Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om wat de uitkomst van de PE-ratio een belegger zegt. Dat is helaas niet zo makkelijk te zeggen. Het is namelijk van heel veel factoren afhankelijk. Er bestaat dus niet zoiets als goed of fout. In de afbeelding hieronder vind je wat de uitkomst gemiddeld betekend.

Vaak zien we wel een trend binnen de verschillende sectoren. Innovatieve bedrijven hebben bijvoorbeeld vaak een hogere Koerswinst verhouding t.o.v. van grote (oudere) stabiele bedrijven. Ook heb je niks aan de PE-Ratio als een bedrijf geen winst maakt. Het is vaak handig om de concurrenten met elkaar te vergelijken en zo tot een conclusie te komen.
Als het je nog niet helemaal duidelijk is raad ik je aan om deze video te bekijken. In de video ga ik uitgebreid(er) in op de punten uit deze blog
Handige blog. De PE-ratio is een interessante ratio zeg! Dankjewel voor de uitleg.