Inhoudsopgave

Waarom zou je gaan beleggen in aandelen?

Door in aandelen te beleggen koop je een stukje eigenaarschap van een bedrijf. Dat kan van grote beursgenoteerde bedrijven of kleine besloten vennootschappen zijn. Aandelen bezitten heeft verschillende voordelen en is daarom een populaire belegging.

 

Geschiedenis van aandelen?  

De geschiedenis van aandelen gaat honderden jaren terug. In de tijd van de middeleeuwen werden er al onderhands aandelen uitgegeven. Deze aandelen waren niet openbaar verhandelbaar. De eerste aandelen die openbaar verhandeld konden worden waren de aandelen van (de Nederlandse) VOC in 1602. Dit was de grondlegger van de eerste effectenbeurs in Amsterdam. (Dit was de eerste ter wereld.)

 

Waarom zijn investeerders geïnteresseerd in aandelen?

Beleggers zijn geïnteresseerd in aandelen vanwege het potentiele rendement en het dividend dat bedrijven uitkeren aan hun aandeelhouders. Niet alle bedrijven keren dividend uit. Voor meer informatie hierover verwijs ik je door naar deze blog. Natuurlijk gelden hier ook de algemene motieven om te starten met beleggen. (Geld voor je laten werken en bescherming tegen inflatie)

 

Waarom renderen aandelen door de jaren heen?

Aandelen worden meer (of minder) waard om verschillende redenen. De eerste reden is een macro economische factor. De wereldeconomieën groeien gemiddeld gezien. Hier zullen natuurlijk bovengemiddelde jaren tussen zitten en beneden gemiddelde jaren. De tweede reden is dat bedrijven in verschillende bedrijfscyclussen komen. Elk bedrijf start als start-up en groeit bij succes uiteindelijk door naar een cashcow. De totale waarde van een bedrijf stijgt hierdoor. De werking van vraag en aanbod zorgt ervoor dat de aandelen meer waard worden. De 3e reden is het dividend dat sommige bedrijven uitkeren. Dividend is voor beleggers erg aantrekkelijk het vormt een redelijk zekere passieve vorm van inkomen. Met genoeg vermogen en de juiste aandelen zou je volledig van dividend kunnen leven.

 

Het risico van aandelen

Beleggen in het algemeen is niet risico vrij en beleggen in aandelen dus ook niet. We kennen wel verschillende risico gradaties. Je kan in risicovolle aandelen beleggen (deze hebben vaak een hoger potentieel rendement) en in minder risicovolle aandelen (deze hebben vaak een lager rendement, maar keren vaak wel dividend uit). Waar je ook voor kiest het belangrijkste is spreiding. Je kan namelijk nog zo goed in bedrijven waarderen zijn, maar er zullen vroeg of laat altijd onverwachte tegenslagen zijn (denk aan maart 2020). Een goede spreiding kan vaak voor kleine beleggers lastig zijn, omdat je bij veel brokers alleen hele aandelen kan kopen. Persoonlijk ben ik groot voorstander van ETF’s. Een ETF is een mandje met aandelen, hierdoor heb je met een aankoop direct een goede spreiding. Kijk voor meer informatie over ETF’s deze video.