Inhoudsopgave

Wat is het verschil tussen waarde (dividend) en groeiaandelen?

Ben je benieuw naar het verschil tussen waarde en groeiaandelen? Als je start met beleggen in aandelen heb je keus uit verschillende soorten aandelen. We kunnen deze aandelen grofweg onderverdelen in twee categorieën. Waarde (dividend) aandelen en groeiaandelen.

Wat zijn waarde aandelen?

Waarde aandelen zijn aandelen van bedrijven die al jaren bestaan en in de volwassenheidsfasen zitten. De producten of diensten die ze aanbieden lopen goed en zijn vaak bekend binnen de doelgroep. We kunnen deze producten cash cows noemen, omdat de extreme groei eruit is en ze stabiel (met lichte groei) winst opleveren.

Waarde aandelen zullen hierom in het algemeen stabieler zijn dan groeiaandelen. Het koersrendement is vaak lager, maar het risico ook. (Risico en rendement gaan hand in hand.)

Dividend

De bedrijven in deze categorie keren vaak dividend uit aan hun aandeelhouders. Hier is ook ruimte voor binnen de organisatie. Er hoeft namelijk niet meer zo veel geld naar research en development.

Dividend is zeker voor de wat grotere belegger een voordeel, omdat dividend een vorm van een passief inkomen is. Ook is het mogelijk om het dividend her te beleggen. (Feitelijk beleg je dan met “gratis” geld)

PE-Ratio

In het algemeen is de PE-Ratio van een waarde-aandeel een stuk lager dan die van een groeiaandeel. Als belegger betaal je dus een stuk minder voor de winst. Weet je nog niet wat een PE-Ratio inhoudt? Lees dan deze blog.

 

Waarde aandelen, dividend

Wat zijn groeiaandelen?

Groeiaandelen zijn aandelen met veel (koers) groeipotentie. Het zijn vaak bedrijven die minder lang bestaan en zich in een innovatieve of opkomende sector bevinden.

Groeipotentie

In groeiaandelen investeer je niet voor het dividend, maar voor het rendement wat je kan maken door de koersstijging. Vaak keren deze bedrijven ook (nog) helemaal geen dividend uit. Ze gebruiken de winst als ze deze maken voor verdere ontwikkelingen binnen het bedrijf.

PE-Ratio

De PE-Ratio van groeiaandelen is vaak aan de hoge kant. Een belegger betaald dus meer voor de winst van het bedrijf. We zien in het algemeen dat investeerders bereid zijn om meer te betalen voor een groeiaandeel, omdat ze er veel potentie in zien voor de toekomst.

Groeiaandelen

Moet je beleggen in waarde of in groeiaandelen?  

Dat hangt helemaal van je eigen situatie af en is per situatie verschillend. Vaak is het wel zo dat spreiding ook hier het antwoord is.

 (Enkele) Voordelen waarde aandelen

– (Veel) dividend

-Vaak stabieler

-Veel historische gegevens

 (Enkele) Nadelen waarde aandelen

-Minder groeipotentie

-Interesse in het aandeel kan langzaam verzwakken

(Enkele) Voordelen groeiaandelen

-(veel) groeipotentie

-Meer kansen om in te stappen

(Enkele) Nadelen

-Risicovoller

-Volatieler

-Kans dat het bedrijf op de lange termijn niet succesvol gaat worden.

Video over waarde en groeiaandelen

Wil je meer informatie over dit onderwerp?

Bekijk dan deze video. (In de video kan je een uitgebreidere uitleg verwachten van dit onderwerp) Vergeet de video niet te liken en je even te abonneren.