Inhoudsopgave

Is Flow Traders een interessant aandeel?

Flow Traders is een bedrijf dat juist goed presteert als er onrust is op de beurs. Veel beleggers vinden Flow traders o.a. om die reden een interessant aandeel. Ze hebben namelijk een heel erg interessant verdienmodel. In deze blog lees je wat Flow Traders doet en waarom het mogelijk ook voor jou een interessante belegging kan zijn.

Flow Traders is een bedrijf van eigenbodem, maar inmiddels is het een echte wereldspeler. Ze hebben vestigingen in Europa, USA en Azië. Flow Traders is een effectenhandelshuis gespecialiseerd in ETP’s. (Exchange Traded Products)

Wat doet Flow Traders?

Flow Traders is een liquiditeitsprovider van Exchange Traded Products (ETP’s). Onder ETP’s vallen bijvoorbeeld ETF’s (Exchange Traded funds). Het verhaal wordt nu misschien een klein beetje technisch, maar ik zal proberen het zo simpel mogelijk uit te leggen aan de hand van een voorbeeld.

Als we op de beurs bijvoorbeeld een ETF willen verhandelen, vinden we het normaal dat het aankopen en het verkopen altijd vlekkeloos verloopt. Je weet waarschijnlijk wel dat de marktprijs tot stand komt door vraag en aanbod. Om dit op een fijne manier te laten verlopen heb je genoeg handelsvolume nodig. Als een asset weinig handelsvolume heeft kunnen één of enkele orders de prijs te hevig laten bewegen of orders blijven zelfs in het orderboek hangen. Dit zie je bijvoorbeeld nogal eens bij hele kleine alt-coins.

Als je bijvoorbeeld een ETF verkoopt ben je de taker in de markt. Taker wil zeggen dat je een order het orderboek in stuurt die per direct uitgevoerd moet worden. Zonder maker is dat niet mogelijk. De maker vult jouw order. In dit geval koopt de markt maker wat jij net verkocht hebt. In de basis regelt de markt dit zelf al, maar zeker de ETP-markt is een markt met veel retail beleggers. In het algemeen is het volume dus lager. Bedrijven als Flow Traders zijn dus feitelijk die markt makers. Zij lossen het eventuele lage volumeprobleem op. Natuurlijk is dit geen liefdadigheidswerk.

Hoe werkt het verdienmodel van Flow Traders?

Flow Traders verdient geld door de spread tussen de verkoop en de aankoopprijs. Deze wijkt namelijk altijd iets af van de daadwerkelijke marktprijs. De spread is ook afhankelijk van de stabiliteit van de markt. Als de beurs onrustig is wordt de spread groter. Dat zie je bijvoorbeeld tijdens een correctie of een crash gebeuren. Op die momenten is de winst van Flow Traders ook veel hoger.

Flow Traders is ook een bedrijf met een technisch karakter. Ze hebben hun eigen platform en via dit platform staan ze in verbinding met de meeste beurzen wereldwijd. Mensen noemen Flow Traders ook wel een flitshandelaar en dat is niet voor niks.

Flow Traders verdient namelijk op nog een manier geld. Veel ETP’s zijn genoteerd aan verschillende beurzen. Vaak zit er een klein prijsverschil tussen de verschillende noteringen. Flow Traders profiteert hiervan door supersnelle software. Door de vele (grote) transacties die ze maken kan een zeer klein verschil al winstgevend zijn.

Wat maakt Flow Traders een interessante investering?

Of Flow Traders een interessante belegging is, dat is natuurlijk per belegger verschillend. Voor de meeste beleggers, waaronder ik zelf is Flow Traders een interessante belegging wegens de hedge (afdekking) en het royale dividend.

Hedge

Flow Traders kan je gedeeltelijk in het rijtje plaatsen van de mijnaandelen, omdat Flow Traders ook voor dezelfde soort bescherming kan zorgen binnen je portfolio. Zoals eerder genoemd verdient Flow Traders veel geld aan een onstabiele beurs en de beurs is vrijwel altijd onstabiel tijdens een correctie. Dat maakt het een goed aandeel om eventuele verliezen te compenseren tijdens een correctie of beurscrash.

Dividend

Flow Traders is een fantastische dividendbelegging. In de dividend policy staat dat ze minimaal 50% van de nettowinst (winst per aandeel) aan dividend uit betalen. In 2020 bereikte het dividend een hoogtepunt van €6,50 per aandeel. In de periode was de koers ongeveer €35,00 per aandeel. Een dividendrendement van ongeveer 18,5% (geen rekening gehouden met eventuele belastingen). Dat is een zeer royaal dividend. Inmiddels is het dividend natuurlijk wel weer wat lager, maar nog steeds niet slecht.

Is Flow Traders dus een interessant aandeel?

Naar mijn mening is het zeker een interessant aandeel/bedrijf. Het is zeker de moeite waard om Flow Traders te volgen en om eventueel te overwegen erin te beleggen. Wil je meer weten over Flow Traders? Bekijk dan deze video, waarin ik Flow Traders uitgebreid bespreek. (Vergeet ook niet om je even op mijn YouTube kanaal te abonneren)